keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Kasvun loppu - Ari Ojapellon tärkeä kirja tästä ajasta

Ari Ojapellon uutuusteos "Kasvun loppu" julkaistiin 18.10.2016. Julkaisutilaisuudessa kirjan teemoista olivat keskustelemassa tekijän lisäksi professori Risto Harisalo, Sttk:n pääekonomisti Ralf Sund ja kansanedustaja Erkki Tuomioja.

Julkaisutilaisuus youtubessa https://www.youtube.com/playlist?list=PLc-KuyJKlnQVh9RH0kh9H35kjPzLqks6-

Teoksen voi tilata suoraan kustantajalta http://www.vs-kustannus.kotisivukone.com/lomake.html?id=2

Teosta voi kysyä myös kirjastoista.

Kasvun loppu (520 s. / VS-Kustannus)

Meidän maailmankuvamme on rakennettu pitkälti talouskasvun ajatuksen varaan – ja nyt tuo kuva lohkeilee kiihtyvällä vauhdilla. Digitalisaatiosta odotetaan uutta tuottavuusloikkaa, joka käynnistää uudelleen hyytyneen kasvun, korjaa työttömyysongelman ja sen synnyttämät sosiaaliset kriisit, rauhoittaa pitkäkestoiseen epävakauden tilaan joutuneen finanssisektorin ja mahdollistaa lopulta investoinnit, joiden avulla ihmiskunta voi selättää ilmastonmuutoksen kaltaiset ympäristökatastrofit.

Tuohon kertomukseen uskotaan ja ollaan uskovinaan, koska muita vaihtoehtoja ei julkisuudessa juuri näy. Tähänastiset havainnot digitalisaation kasvattamasta tuottavuudesta eivät kuitenkaan puhu sen puolesta, että työttömyys tai muut aikamme polttavimmat ongelmat ratkeaisivat sen kautta – pikemminkin päin vastoin. Kyse on myös tuottavuuden kasvun hedelmien jakamisesta.

Kasvun loppu on teos, jossa tietokirjailija ja ansioitunut yhteiskuntakeskustelija Ari Ojapelto viiltää auki yhteiskunnallisen keskustelun kulisseja, osoittaa aikamme tärkeimmät kipupisteet ja kuvaa runsaaseen lähdemateriaalin nojaten ne kehityskulut, joiden myötä nykyiseen umpikujaan on päädytty. Kirjoittaja ei säästele sen enempää poliittista ja taloudellista eliittiä kuin uusliberalistista liturgiaa toistelevaa politisoitunutta taloustiedettäkään – hampaattomaksi ja yksisilmäiseksi muuttuneesta mediasta puhumattakaan. Ojapelto esittelee myös suunnanmuutoksen mahdollistavia korjausliikkeitä, joiden toteuttamisella on jo kiire.

Kasvun loppu on polttavan ajankohtainen ja hengästyttävän tärkeä kirja meidän ajastamme – ei vain lukijoille, vaan myös tulevaisuuden tekijöille.

Ahneuden aika –teoksen kirjoittajalta

Ei kommentteja: