keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Presidentti Trump ja näennäisdemokratian tulevaisuus

”Sinut on valittu viisi kertaa ja sinut valitaan vielä viisi kertaa. Ihmiset pitävät iloisista hyväluonteisista barbaareista.” Näin Kungfutse sanoo Englannin presidentille Bernard Shawn lähes sata vuotta sitten kirjoittamassa näytelmässä ”Back to Metusalah”.

USA:n mahdollisesti tuleva presidentti Donald Trump vastaa monien amerikkalaisten huutoon. Tuoreen kyselyn mukaan 70-80 prosenttia USA:ssa asuvista on vihaisia vallanpitäjille. Jo pitkään äänestysprosentit ovat olleet 50 kieppeillä. Trumpin äänestäminen on haiseva vastalause valtarakenteelle. Siksi Trump on sekä mahdollinen että todennäköinen presidentti.

USA:ta kutsutaan yleisesti demokratiaksi. Demokratian selitykseksi riittää, että järjestetään vapaat vaalit. Vaalien vapaudesta keskustelu taas ei juuri kiinnosta – varsinkaan kun sitä ei juuri käydä.

Joku on lausunut, että demokratia kapitalismissa on mahdotonta, kun äänet voidaan ostaa. USA:n presidentinvaalikampanjassa menestyminen vaatii yhdeksännumeroista kampanjabudjettia, joten mahdollisuudet ovat harvoilla. Trump ei juuri ole tarvinnut miljooniaan kampanjointiin, mutta ilman niitä hänestä tuskin paljon puhuttaisiin.

Tulevaisuus näyttää tämän ajan trumpeille valoisalta, sillä demokratiaksi kutsuttu järjestelmä on muuttunut näennäisdemokratiaksi. Siinä vaaleilla valitut edustajat samaistuvat taloudelliseen eliittiin – rahoittajiinsa - enemmän kuin kansalaisten enemmistöön. Rakenteellisen korruption kyllästämä hyvä-veli –systeemi jakaa etuja, valtaa ja rahaa. Tämä koskee myös Suomea.

Ei siis ihme, että Trumpin kaltaiset korjaavat potin. He laukovat joitakin kipeitä totuuksia vaikkapa työttömyyden syistä. Monien perustellusti kaipaama muutos tulee, mutta se voi tulla entistä huonompaan suuntaan.

Onko meillä kypsyyttä hallita itseämme ja rakentaa yhteisvastuuseen perustuvaa sivistystä? Huonolta näyttää. Toivoa silti on. Nyt on liikaa edustusta ja liian vähän demokratiaa. On kuitenkin mahdollista siirtyä kohti suoraa demokratiaa, jossa kansalaiset saavat ja ottavat vastuuta. Mikään hallitusvalta ei pysy pystyssä ilman kansan tukea. Tukea vallassa oleville on myös valinpitämättömyys.

Ei kommentteja: