perjantai 1. tammikuuta 2016

Rohkeutta, luovuutta ja energiaa

Vuoden 2016 alkaessa tulevaisuus näyttää monin tavoin harmaalta. Tulevaisuutta on kuitenkin syytä katsoa mahdollisuuksien kautta. Jotta voisimme tunnistaa olennaisia asioita ja mahdollisuuksia, on oltava rohkeutta katsoa kokonaisuutta eri puolilta.

Suomessa on pitkä vaikenemisen ja toisinajattelijoiden syrjinnän perinne. Tuo perinne selittää paljon maamme nykyisestä alennustilasta. Avoimemman keskustelukulttuurin syntyminen vaatii parhaassakin tapauksessa aikaa. Pieniä myönteisiä askeleita on ollut nähtävissä pahimman eurohurmoksen mentyä.

Syvälle käyvä muutos vaatii kansalaisten laajaa heräämistä osallistumaan, ottamaan vastuuta tulevaisuudesta. Käytännössä tämän suuntainen kehitys vaatii siirtymistä suoraan demokratiaan. Ensi askel siihen suuntaan olisi riittävän suuren kannatuksen saaneiden kansalaisaloitteiden vieminen sitoviin kansanäänestyksiin. Tämäkin muutos on tosin eduskunnan käsissä.

Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samoin kuin silloin kun loimme niitä. Vallitseva talousjärjestelmä on systeemikriisissä. Loputtomaan talouskasvuun nojaava ajattelu vie vain syvemmälle umpikujaan. Tarvitaan luovuutta ja uutta ajattelua, joka mahdollistaa tasapainon niin ihmisten välillä kuin ihmisen tarpeiden ja luonnon kestokyvyn välillä. Kyse on historiallisesta muutoksesta, kun globalisaatiosta siirrytään lokalisaatioon. Muutos on jo meneillään, vaikka vielä enemmän ideoiden kuin käytännön tasolla.

Ideat ovat välttämättömiä käytännön muutoksille. Kun ideat ovat kypsyneet, niiden toteuttamiseen tarvitaan energiaa. Parhaatkin ideat taantuvat työksi.

Muutoksen tekijä löytyy peiliin katsomalla. Jokainen on tahtomattaankin kansalainen tai alamainen.

Ei kommentteja: