maanantai 30. joulukuuta 2013

Imperiumin vastaisku

Eurovaalien lähestyessä imperiumi on aloittanut vastaiskunsa. Eurokriisin aiheuttama ja valitun politiikan syventämä reaalitalouden tuho lakaistaan mediassa maton alle ja esiin nostetaan loistavat tulevaisuudennäkymät, jotka odottavat aivan nurkan takana.

Yhtenä esimerkkinä käynnistyneestä mediavyörytyksestä Uusi Suomi nostaa jutussaan "Eurokriisi on ohi? – Mario Draghi pyyhki poliitikoilla pöytää” sankariksi EU:n keskuspankin pääjohtajan, joka kuulemma nauttii markkinoilla suurempaa uskottavuutta kuin kaikki europoliitikot yhteensä. Miksei nauttisi, onhan hän markkinoiden oma mies, Goldman Sachs International -pankin entinen varapääjohtaja. Uutisessa haastatellaan nettipankin meklaria ja otetaan samalla selvä kanta osaavan yhtiövallan puolesta kämyistä demokratiaa vastaan.

Ei niin, etteikö nykyisissä näennäisdemokratiassa olisi paljonkin moitittavaa. Huonosti toimivan niin sanotun edustuksellisen demokratia korjausmahdollisuuksien sijasta esille nostetaan kuitenkin yhtiövallan sankarit, joita ei ole edes teoriassa mahdollista vaihtaa vaaleissa. Draghin tapaiset finanssisektorin ruhtinaat vaihtavat toimipisteitä tarpeen mukaan, ja ajavat aina vain omaa asiaansa.

Mutta se valoisampi tulevaisuus. Siitä on huomattavan paljon miellyttävämpää puhua kuin tehdyistä virheistä, ja niiden tulevaisuudessa odottavista entistä raskaammista seurauksista. Kunhan jaksetaan vähän aikaa vielä, tehdyt uhraukset eivät ole turhia, harjoitettu kuripolitiikka osoittautuu tulokselliseksi, aurinko paistaa jälleen, linnut laulavat ja ihmiset tanssivat kaduilla. Pörssikurssien nousuhan tämän todistaa, se ennakoi kuulemma käännettä reaalitalouden puolella.

Näin tietysti on ennen eurovaaleja, vaikka sama laulu on kyllä soinut koko eurokriisin ajan. Kriisi on selätetty, käänne parempaan on tapahtumassa aivan pian. Markkinoista on Rehnin, Kataisen ja Stubbin puheissa otettu niin monta niskalenkkiä, että päättäjämme lienevät jonkinlaisia virtuaalisia painimestareita.

Ikävästi voisi tietysti kysyä, missä ovat työpaikat? Pankeille avattu rajaton luottopiikki on - vihdoin ja viimein - piristänyt tunnelmia laskuhumalaisilla markkinoilla. USA:ssa pörssi on rikkonut ennätyksiä, ja nousun merkkejä on epäilemättä Euroopassakin, mutta näytöt Atlantin molemmin puolin kertovat samaa: reaalitalous ja finanssisektori ovat entistä kauempana toisistaan. Vuoden 2008 jälkeen maailman miljardöörien yhteenlaskettu omaisuus on yli kaksinkertaistunut, samalla kun työttömyys ja toivottomuus ovat lisääntyneet. Tehdyillä uhrauksilla on täytetty puhkeavaa keinottelutalouden kuplaa. Ei sen enempää, ei sen vähempää.

Toivoa paremmasta on kyllä olemassa. Tie siihen kulkee kuitenkin syvällisen muutoksen kautta, ja muutokselle on annettu myös nimi: Omalla rahalla tulevaisuuteen.

Ei kommentteja: