torstai 23. toukokuuta 2013

Asuntopolitiikkaan tarvitaan suunnanmuutos

Nyt pitää tosissaan tarttua siihen, että syntyy ihmisille koteja ja ne ovat kohtuuhintaisempia kuin tällä hetkellä. Näin sanoi uusi asuntoministeri Pia Viitanen heti valintansa jälkeen.

Ministeri sanoi aika hyvin. Hän ei tosin sanonut, että asuntojen pitää olla kohtuuhintaisia, vaan kohtuuhintaisempia. Järjettömien hintojen alentaminen lähes järjettömiksi ei paljon auta.

Kohtuhintaisten asuntojen saamisessa on yksi mutta. Samaan aikaan ei voi rikastuttaa kohtuuttomasti pankkeja ja rakennusliikkeitä, rahoittaa valtapuolueita sekä rakentaa ihmisille halpoja tai kohtuuhintaisia asuntoja.

Asuminen on perusoikeus. Se ei saa olla joidenkin lypsylehmä. On kysyttävä: Miksi asunnontarvitsijan rahoilla rakennetaan asuntoja muille? Näin tapahtuu, sillä monet vuokra-asukkaat ja asumisoikeusasukkaat maksavat vuokrissaan omien asumiskulujensa lisäksi asuntojen rakennuskulut korkoineen.

Asuntopolitiikka on muutettava sellaiseksi, ettei se automaattisesti johda rakenteelliseen korruptioon, eikä kohoaviin tonttien taikka asuntojen hintoihin.

On siirryttävä asuntojen tuottajien ja pankkien ehdoilla toteutettavasta asunto- ja tonttipolitiikasta asunnontarvitsijoiden, siis maksajien ehdoilla tapahtuvaan asuntojen rakentamiseen.

Asumisoikeusasunnot tulee muuttaa itsehallinnollisiksi asumisoikeusyhdistyksiksi. Julkisin varoin tuotetuissa vuokrataloyhtiöissä tulee toteuttaa asukkaiden itsehallinto.

Kilpailua asuntorakentamisessa ja asuintalojen saneerauksessa on lisättävä ja selvitettävä korruption vaikutus siihen, että monissa kunnissa tontteja ja saneeraustehtäviä annetaan tietyille suosikeille.

Ei kommentteja: