keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Sote-sekoilu todistaa avoimen julkisen keskustelun tarpeesta

Kataisen hallitus on ollut kyvytön tekemään esitystä terveydenhoitojärjestelmän uudistamisesta. Samaa voi sanoa edellisistä hallituksista. Terveyskeskusten ja erikoissairaanhoidon toimintojen järkevä yhteensovittaminen näyttää olevan vallanpitäjille ylivoimaista.

Asian valmistelu on hyvin kuvaavaa suomalaiselle poliittiselle järjestelmälle. Hallituksen esitystä odotetaan kuin kuuta nousevaa. Sitten jos ja kun sellainen tulee, se myös toteutetaan. Toisinkin voisi olla. Voisi olla ensin tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. Näistä vaihtoehdoista voisi olla laajaa keskustelua julkisuudessa. Tiedotusvälineitä voisi käyttää tuohon keskusteluun. Julkisen keskustelun kuluessa voisi löytyä uusia ideoita ja entisiä voitaisiin kehittää.

Näin olisi mahdollisuus saada esiin perustelut erilaisille esityksille. Miksi näin ei sitten toimita? Olisiko niin, että pään avaaminen avoimelle julkiselle keskustelulle merkitsisi lopun alkua harvojen vallalle. Demokratia syntyy keskustelusta. Näennäinen demokratia tarvitsee näennäistä keskustelua.

Muutokseen tarvitaan kansalaisten heräämistä vaatimaan esille vaihtoehtoja ja aitoa demokratiaa. Alamaisuuden viitta on heitettävä nurkkaan. Mikä sitten suomalaiset herättää? Ellei media laajemmin ala tuntea vastuutaan, herätys tulee viimeistään sitten, kun tupaan on tullut lunta riittävästi.

Ei kommentteja: