lauantai 11. elokuuta 2012

Eläkevarat on pelastettava

Suomalaisilta kerättyjä eläkevaroja on viime vuosina siirretty merkittävä määrä ulkomaisiin sijoituksiin. Tuottoja on haettu osakesijoituksista ja johdannaisista. Johdannaismarkkinat sisältävät erittäin suuria riskejä.

Kurssilaskujen jälkeenkin noin 130 miljardin euron eläkevarallisuus on erittäin merkittävä omaisuuserä. Sen vastuullisen hoitamisen pitää olla eläkeyhtiöiden lisäksi myös valtiovallan vastuulla.

Eläkeyhtiöiden johtajat ovat käyttäneet puheenvuoroja, joissa on vähätelty viime aikojen kurssilaskun vaikutuksia eläkevaroihin. Puheenvuoroissa on korostettu sitä, että eläkevarojen kehitystä on tarkasteltava pidemmällä aikavälillä.

Näin onkin. Tulevaisuuden näkymissä hyvin mahdollista on erityisesti johdannaismarkkinoiden pysyvä romahtaminen. Ulkomaiset osakesijoitukset ovat myös täysin suomalaisen päätöksenteon ulottumattomissa. Siksi onkin erittäin tärkeää pelastaa suomalaisten eläkevarat kestämättömiltä riskeiltä.

Mielekkäitä, turvallisia ja lisäksi suomalaisten tulevaa hyvinvointia lisääviä sijoituskohteita eläkevaroille löytyy kyllä kotimaasta.

Ei kommentteja: