maanantai 21. toukokuuta 2012

Muutama miljardi sinne ja tuonne

Suomi menettää miljardeja euroja, jotka on lainattu Kreikkaan. Sampo Pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila sanoo kahdesta miljardista eurosta, että "Kyllä ne sinne näyttävät jäävän, mutta ei se ole iso asia suomalaiselle yhteiskunnalle".

Lausuma on mielenkintoinen. Heinolan reumasairaala jouduttiin sulkemaan pari vuotta sitten, kun sen pelastamiseen ei löytynyt tarvittavaa kahta miljoonaa euroa. Siis tuhannesosaa siitä, mitä ensialkuun menetetään Kreikan eurokriisissä.

Nuorten mielenterveyspalvelujen kuntoon laittamiseen tai kunnollisen vanhustentenhoidon turvaamiseen ei löydy riittävästi rahaa. Jne. Mutta miljardit eurot lentävät sinne ja tuonne.

Suomalaisten kansallisvarallisuutta on hävitetty EU-aikana hirvittävä määrä. Valtion, siis suomalaisten omistamia yrityksiä on myyty alihintaan lähinnä ulkomaisille sijoittajille. Suomalaisten tappiot ovat kymmeniä miljardeja euroja.

Yksi törkeimpiä polkumyyntejä tapahtui, kun edellinen hallitus myi valtion osuuden Kemira-Agrosta norjalaiselle Yaralle. Valtio sai 200 miljoonaa. Myydyn omaisuuden nykyarvoksi on yleisesti esitetty useita miljardeja euroja.

Myynnistä vastannut nykyinen elenkeinoministeri Häkämies kummastelee nyt myynnistä syntynyttä arvostelua. Ministeri sanoo, että "- Jos puhutaan miljardeista, niin kai kaivoksen avaaminen olisi meillä edennyt, että jotain siinä yhtälössä on pielessä".

Jotain on todella pahasti pielessä. Ministerin selitys on kevyt. Voisiko ministeri kertoa, mikä on Yaralle myydyn avaamattoman Soklin fosfaattiesiintymän todellinen arvo?

Ministeri pitää jälkiviisautena viime aikojen arvostelua siitä, että hyöty Suomen luonnonvaroista valuu ulkomaille. Ensinnäkin hyötyjen valuminen ulkomaille on totta. Toiseksi jotkut ovat varoittaneet kansallisvarallisuuden hävittämisestä jo monien vuosien, jopa vuosikymmenten ajan. Julkisuudessa näitä varoituksia ei liiemmin ole nähty, mutta se tuskin on niiden esittäjien vika.

Suomen nykytila on hyvin huolestuttava. Valtiovalta lisää toimillaan eriarvoisuutta ja samalla hävittää maan taloudellista pohjaa. Nykyisen politiikan romahdus on tulossa.

Ei kommentteja: