lauantai 17. heinäkuuta 2010

Kansanvallan päivänä siitä puhe mistä puute - kansan vallasta

18. heinäkuuta 1917 Suomen eduskunta hyväksyi valtalain ja julistautui korkeimman vallan käyttäjäksi. Kaksi vuotta myöhemmin 17.7.1919 hyväksyttiin itsenäistyneelle Suomelle perustuslaki, jonka mukaan ylin valta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Kansanvallan päivän vietto nykyisissä oloissa korostaa sitä, että ylin valta ei Suomessa kuulu enää kansalle. EU-Suomessa ylin valta kuuluu monissa keskeisissä asioissa EU:n elimille.
Unionin lainsäädäntö on jäsenmaiden lakien yläpuolella. Yksinoikeus lakialoitteiden tekemiseen EU:ssa on unionin komissioilla. Suurin osa Suomen uudesta lainsäädännöstä tulee EU:sta.

Kuitenkin Suomen nykyinenkin perustuslaki sisältää saman määräyksen kuin alkuperäinen - ylimmän vallan kuulumisen kansalle. Valitettavasti tästä perustuslain ydinkohdasta on tullut tyhjä hokema. Samoin on käynyt toiselle perustuslain keskeiselle määräykselle, jonka mukaan Suomi on itsenäinen tasavalta. Valtiollista itsenäisyyttä ei Suomella ole, koska EU:n lait ja tuomioistuimen päätökset ovat omiemme yläpuolella ja Suomi on alistettu EU:n ulkopolitiikkaan.

Nykyinen tilanne on suomalaisten päätöksentekijöiden ansiota. He ovat vastuussa siitä, että EU-jäsenyys on ristiriidassa maamme perustuslain kanssa. Kansalaisia on johdettu pahemman kerran harhaan. Heiltä ei ole missään vaiheessa kysytty, että haluatteko, että Suomi luopuu itsenäisyydestä ja kansanvallasta.

Euroopan unioni on liittovaltioksi rakennettu harvainvalta. Sen kehitystä ohjaavat suurimmat jäsenmaat ja suuryritysten edustajat. EU:sta puuttuu demokratia, kansanvalta. EU:n demokratisointi on yhtä toivoton unelma kuin oli entisen Neuvostoliiton muuttaminen demokraattiseksi.

Unionia emme voi muuttaa, mutta Suomen osalta muutos on kuitenkin mahdollinen. Menetetty itsenäisyys ja kansanvalta voidaan palauttaa suomalaisten omilla päätöksillä. Ja jos halutaan tasapainoista yhteiskunnallista kehitystä, ne myös täytyy palauttaa.

Tarvittava muutos on suomalaisten itse tehtävä. Me itse osoitamme joko vääräksi tai oikeaksi 1800-luvun kirjailijan, Dostojevskin arvion, jonka mukaan suomalaiset eivät kykene muodostamaan valtiota, vaan ovat suurvaltojen rakennusainetta.

Ei kommentteja: