maanantai 1. helmikuuta 2010

Katainen unohtaa työnjaon ja tulonjaon

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen vaatii ryhtiliikettä suomalaiseen yhteiskuntaan. Kataisen mukaan jokainen, joka ei ole valmis työurien pidentämiseen, vihaa hyvinvointiyhteiskuntaa.

Onkohan ministeri nyt ajan tasalla? Kataisen mukaan ihmisten pitää tehdä enemmän töitä. Miten he tekisivät enemmän töitä, kun työpaikkojen määrä vähenee voimakkaasti? Todellinen työttömien määrä on Suomessa jo yli 400 000, kun virallisiin työttömyystilastoihin lisätään erilaisten tukitoimenpiteiden piirissä olevat työttömät.

Eikä työn vähenemisessä ole kysymys vain nykyisestä lamasta. Työn ja tuotannon side on katkennut monessa kohtaa. Tuotannon lisääminen voidaan nykyisin toteuttaa yleensä helpoimmin hankkimalla tehokkaampia koneita ja samalla vähentämällä ihmistyötä. Eikö tästä pitäisi keskustella myös julkisuudessa, ministeri Katainen? Miksi yrittäjien puolueena esiintyvä Kokoomus ei aja työn tarjoamisen helpottamista ja työn sivukulujen siirtämistä enemmän automaatiotuotannon maksettavaksi? EU:ko kieltää?

Nykyinen hallitus on edeltäjiensä tavoin ajanut voimakkaasti veronalennuspolitiikkaa. Se on merkinnyt mm. tuloerojen kasvua ja peruspalvelujen rahoituskriisiä. Kun valtio on vetäytynyt vastuustaan peruspalvelujen rahoituksessa, ovat kunnat joutuneet korottamaan erilaisia maksuja ja kunnallisveroa. Verorasitusta on siis siirretty yhä enemmän pienituloisten maksettavaksi.

Näin ollen on irvokasta, että Katainen esiintyy hyvinvointiyhteiskunnan puolustajana. Köyhyys ja eriarvoisuus ovat lisääntyneet Suomessa juuri sen politiikan ansiosta, jota Kataisen, Vanhasen ja aiemmin Lipposen johdolla on tehty.

Hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi tarvitaan täyskäännös politiikassa. Suuryritysten ja –sijoittajien etujen ajamisen sijasta on ryhdyttävä ajamaan ihmisten asiaa, oikeudenmukaisuutta. Talouden ja markkinoiden on palveltava ihmisiä eikä päinvastoin.

Kansalaisillakin on oma vastuunsa. Kun politiikkaan halutaan muutosta, on myös äänestettävä sitä. Ei pidä mennä halpaan eikä uskoa tyhjiä lupauksia. On vaadittava avointa julkista keskustelua, jotta kaikki tarjolla oleva tieto ja ajatukset pääsevät kilpailemaan tasavertaisesti kun ratkaisuja tehdään.

Ei kommentteja: