perjantai 4. marraskuuta 2016

Hallituspuolueilla yhteensä 27,7 prosentin kannatus

Uusimman Ylen puoluekannatusgallupin mukaan hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on kaikkien kyselyyn osallistuneiden keskuudessa 27,7 prosenttia (keskusta 11,5 kokoomus 11,1 ja perussuomalaiset 5,1). Oleellista on, että 41,2 prosenttia kyselyyn valituista ei ilmoittanut kannatustaan millekään puolueelle. Eduskuntaopposition kannatus on 30 ja ryhmän Muut 1,3 prosenttia.

Harjoitetun politiikan kannatus on siis varsin ohutta. Entä sitten? Vaaleissa lasketaan vain annetut äänet. Toteutuu ajatus: Nekin jotka nukkuvat ovat vaikuttajia ja osallistuvat maailman tapahtumiin.

Korruptoitunut edustuksellinen poliittinen järjestelmä tuottaa muutakin kuin pettymystä. Se on avannut portit erilaisille muutoksen mahdollisuuksille. Moni on valmis tarttumaan mihin tahansa, joka eroaa mahdollisimman paljon vanhasta. Huono politiikka voi johtaa vielä huonompaan.

Kun halutaan yhteiskunnallisten jännitteiden vähentämistä, kaikkien pärjäämistä ja tasapainoista kehitystä, pitää tehdä perustavia muutoksia poliittiseen järjestelmään. Niin sanottua edustuksellista demokratiaa on uudistettava. Muutoksia tarvitaan niin puoluerahoitukseen kuin julkisen keskustelun mahdollisuuksiin. Kipeästi tarvitaan suoraa demokratiaa, siis sitovia kansanäänestyksiä.

Muutoksen avaimet ovat kansalaisilla. Ongelma on, että muutokset pitäisi tehdä korruptoituneen poliittisen järjestelmän kautta. Siksi moni näkee muutokset mahdottomiksi. Asiaa pitää kuitenkin lähestyä mahdollisuuksien eikä ongelmien kautta. Kaikki vaalit ovat mahdollisuus muutoksen aloittamiseen. Vaalien välilläkin on mahdollisuus vaikuttaa. Suunta on vauhtia tärkeämpi. Kansalaisten suuri pettymys politiikkaan on tärkeä osa muutosta, joka on jo käynnissä.

Ei kommentteja: