perjantai 2. syyskuuta 2016

On valhe vallan päällä ja vääryys voimissaan

Virsikirjasta poistettiin 1980-luvun lopulla virsi 440. On kerrottu, että silloisen arkkipiispan mukaan poiston syynä oli, että virsi ei sopinut nykypäivään. Nyt 30 vuotta myöhemmin sopii epäillä, että poiston syynä oli pikemminkin se, että virsi kuvaa liiankin hyvin vallitsevaa järjestelmää. Vai mitä?

”Jo vääryys vallan saapi, se huutaa taivaaseen, se turmaa ennustaapi , vie kansat kurjuuteen.

”Nyt viekas vilppi täällä, on noussut kunniaan, on valhe vallan päällä ja vääryys voimissaan. Ei kuulla kurjan ääntä ja köyhää sorretaan, ja lainkin rikkaat vääntää vääryyttä puoltamaan.”

”Kas, köyhän leivän syövät, nuo jumalattomat. He viatonta lyövät ja häntä vainoovat. He kurjaa ahdistaapi, kuin käärme kiukussa, korvansa tukkeaapi, tuon raukan huudoilta.”

”He armotonna veivät, osuudet orpojen. He söivät lesken leivät,…”.

Virren loppu on toiveikas: ”Vaan voitonpäivän kerran, vaivaiset näkevät, vanhurskaus kun Herran lyö väärät, väkevät….”

Joku voi pitää edellä olevaa liioitteluna. Mutta otetaan yksi käytännön esimerkki: Kun kutoo villasukat ja myy ne, on maksettava veroa, jos myyntihinta ylittää materiaalin hinnan. Mutta kun omistaa pörssiyrityksestä yli 10 prosenttia, pääomavero osingosta on nolla (0) prosenttia. Miten se menikään: ”..lainkin rikkaat vääntää vääryyttä puoltamaan”.

Maallista toimintaa ajatellen on selvää, että kun nähdään tarpeelliseksi politiikan suunnan muuttaminen, sen puolesta on toimittava.

Ei kommentteja: