keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Valtiot rosvopankkien käsissä

Yhdysvaltalainen liikepankki Goldman Sachs (GS) auttoi Kreikan valtiota salaamaan suuren budjettialijäämänsä EU:lta. Tästä kirjanpidon väärentämisestä pankki laskutti Kreikalta 300 miljoonaa dollaria. Myöhemmin Goldman Sachs osti johdannaisia, jotka tuovat voittoa, jos Kreikka jättää velkansa maksamatta. Näin pankki hyötyy ongelmasta, jota se itse oli luomassa.

Kreikkaa väärensi eurokuntoon myös Kreikan oma mies, keskuspankkiiri Lucas Papademos, joka sittemmin 2002-2010 toimi EU:n keskuspankin varajohtajana.

USA:n presidentti Bill Clinton nimitti valtionvarainministeriksi GS:n entisen johtajan Robert Rubinin. Rubinin johdolla lopetettiin USA:ssa laki, jolla erotettiin talletus- ja investointipankit toisistaan. Tätä muutosta on kopioitu muuallekin. Seurauksena on ollut maailmanlaajuinen ennennäkemätön velkakupla ja myös puhkeamistaan odottava johdannaiskupla, jonka arvoksi on esitetty miljoona miljardia Us-dollaria.

Presidentti George W. Bush nimitti valtionvarainministeriksi Henry Paulsonin ja kansliapäälliköksi Joshua Boltenin – molemmat Goldman Sachsilta. Finanssikriisin puhjettua Paulson ei estänyt GS:n suurimman kilpailijan, Lehman Brothersin romahdusta. Sen sijaan Paulson nimitti GS:sta Neel Lashkarin johtamaan ohjelmaa, jolla valtio osti 700 miljardilla dollarilla pankkien ongelmallisia arvopapereita. Goldman Sachs sai näistä varoista 10 miljardia.

Goldman Sachs oli presidentti Barack Obaman toiseksi suurin vaalirahoittaja. Obama nimitti valtionvarainministeriksi Timothy Geithnerin. Ei liene yllätys, että Geithner, samoin kuin valtionvarainministeriön kansliapäällikkö Mark Petterson ja finanssivalvonnasta vastaavan viraston johtaja Gary Gensler olivat aiemmin Goldman Sachsilla.

EU:n keskuspankin nykyinen pääjohtaja Mario Draghi toimi vuosina 2002–2005 Goldman Sachsin johtokunnan varapuheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Tuoreiden uutisten mukaan EU:n komission puheenjohtajana vuoteen 2014 toiminut Jose Manuel Barroso on palkattu Goldman Sachsin neuvonantajaksi.

EU-komissaarina 1999-2004 ja Italian pääministerinä 2011-2013 toiminut Mario Monti on entinen Goldman Sachsin johtaja. Nämä esimerkit kertovat millaiset voimat ohjaavat aikamme mahtivaltioita. Valtiona jo käytännössä toimivan EU:n tärkeimpiä taustavoimia ovat sen suurten jäsenmaiden lisäksi suurpankit, suuryritykset ja suursijoittajat.

On turha odottaa sosiaalisempaa EU:ta, joka asettaisi etusijalle oikeudenmukaisuuden, ihmisten pärjäämisen sekä tasapainon ihmisen tarpeiden ja luonnon kestokyvyn välille. EU:n demokratisointi on myös yhtä turha toive kuin oli aikanaan Neuvostoliiton muuttaminen demokraattiseksi.

Tarvitaan rahan hallinnan palauttaminen suurpankeilta valtioille. Tarvitaan aitoa demokratiaa – mm. sitovia kansanäänestyksiä - nykyisen korruptoituneen ns. edustuksellisen demokratian korjaamiseen. Hyvinvoinnin ja demokratian perustaksi tarvitaan valtiollista itsenäisyyttä. Suomen osalta tämä tarkoittaa eroa eurosta ja EU:sta.

Ei kommentteja: