perjantai 24. kesäkuuta 2016

Suomi tarvitsee oman EU-äänestyksen

Britannian kansanäänestyksen tulos on hieno hetki suoralle demokratialle. Kansanäänestys on aitoa demokratiaa, kun huolehditaan siitä, että äänestystä edeltävä kampanja on tasapuolinen. Päätöksellään erota Euroopan unionista britit ottavat tulevaisuutensa omiin käsiinsä.

Parlamentarismi on peräisin Britanniasta. Britannia näytti taas mallia kansan vallan toteuttamisesta. Valtion itsenäisyys on toimivan kansanvallan ja hyvinvoinnin rakentamisen perusta. EU:n jäsenmaat eivät ole itsenäisiä valtioita.

EU:sta erotessaan Britannia ei jää yksin. Se voi omalta pohjaltaan järjestää kansainväliset suhteensa neuvottelemalla niistä muiden valtioiden kanssa. Kauppa käy ja ihmiset liikkuvat edelleen – miten, siitä Britannian osalta ei kohta enää päätetä Brysselissä.

Eurooppalaisuuden pitää tarkoittaa demokratian ja oikeudenmukaisuuden puolustamista. EU-valtion rakentaminen vie yhä enemmän harvainvaltaan ja eriarvoisuuteen.

Brexit on tämän vuosituhannen merkittävin päätös demokratian ja hyvinvoinnin puolesta. Se tekee myös helpommaksi suunnanmuutoksen Suomessa.

Suomessa on kuultu viime aikoina kansanäänestyksiä halveksivia puheenvuoroja. Sävy on usein ollut ”Eihän sitä pidä mennä kansalta kysymään, sieltä voi tulla mikä vastaus vaan”. Suoran demokratian vastustajien pitäisi hävetä.

Suomen nykyinen alennustila johtuu pitkälti siitä, että taloudellisen ja yhteiskunnallisen kehityksen avaimet on annettu pois omista käsistä. Tosin kuin Britannia, Suomi on eurossa. Ilman omaa rahaa ja talouspolitiikkaa Suomi on kuin lastu laineilla.

EU on ihan muuta kuin suomalaisille luvattiin ennen vuoden 1994 päätöstä EU-jäsenyydestä. Valtioksi jo käytännössä muuttunut harvainvaltainen ja demokratian vastainen unioni on hajoamisen tilassa. Mitä pikemmin siitä lähtee ulos, sen pienemmillä vaurioilla selviää.

Nykyisessä eduskunnassa ei ole yhtään puoluetta, joka kannattaisi eurosta tai EU:sta eroamista – tai edes erokansanäänestyksen järjestämistä.

On todennäköistä, että suomalaisten enemmistö kannattaa eroa sekä eurosta että EU-jäsenyydestä. Siihen nähden on surkuhupaisaa, että suurin Suomen oman rahan ja itsenäisyyden palauttamista ajava puolue, Itsenäisyyspuolue (IPU), on väliaikaisesti pois puoluerekisteristä. IPU on esittänyt tiekartan ulos EU:sta ja ohjelman Suomen EU-jäsenyyden jälkeiseen tulevaisuuteen. On jo aika keskustella euron ja EU:n vaihtoehdoista myös julkisuudessa.

Ei kommentteja: