torstai 16. kesäkuuta 2016

SOS-hallituksen puolueilla on yhteensä 28 prosentin kannatus

YLE:n viimeisimmässä puolueiden kannatusta mitanneessa kyselyssä 40,1 prosenttia vastaajista ei osannut tai halunnut nimetä mitään puoluetta, jota kannattaisi. Tämä merkittävän suuri joukko yleensä sivuutetaan, kun puolueiden kannatuksesta puhutaan.

Selvää on, että vaaleissa lasketaan vain annetut äänet. Tämä on hyvä pitää mielessään erityisesti niiden, jotka ovat politiikkaan tyytymättömiä. Sen sijaan, kun puhutaan kansalaisten tuesta eri puolueille, on otettava huomioon nekin, jotka eivät anna tukeaan millekään niistä.

YLE:n em. kyselyssä suurimman tuen sai keskusta. Sen prosenttiosuus oli 20,2 niistä, jotka puoluekantansa kertoivat. Kaikista kyselyyn osallistuneista keskustaa kannatti 12,1 prosenttia. Vastaavat luvut muille eduskuntapuolueille olivat: sdp 12,0, kokoomus 10,6, vihreät 8,9, perussuomalaiset 5,4, vasemmistoliitto 5,0, rkp 2,5 ja kd 2,1.

SOS-hallituksen kolmella puolueella on yhteensä 28 prosentin kannatus. Suomea viedään ja johdetaan siis voimilla, joita tukee vähän runsas neljännes kansalaisista. Aika hurjaa.

”Mikään hallitusvalta ei pysy pystyssä ilman kansan tukea.” Tämä vanha kiinalainen ajatus toteutuu EU-Suomessa erityisesti opetetun ja opitun alamaisuuden kautta. Vallanpitäjiä tukee myös valinpitämättömyys.

Siinä yli 40 prosentissa, joka ei kerro puoluekantaansa, on hyvin monenlaisia mielipiteitä laidasta laitaan. Selvää on kuitenkin, että tuossa joukossa on paljon nykyiseen politiikkaan tyytymättömiä. Tyytymättömiä on toki paljon myös heissä, jotka ilmoittavat tukensa vallassa oleville tai vallassa äskettäin olleille puolueille.

YLE:n kyselyssä ilmoitti tukensa uusille puolueille 1,3 prosenttia vastaajista. Haastetta riittää uutta politiikan suuntaa tarjoaville. Haastetta on myös uutta politiikan suuntaa kaipaaville kansalaisille. Kannattaa miettiä tulevia vaaleja ajatellen mitä äänellään haluaa tehdä.

Edustuksellinen demokratia on korruptoitunut ja muuttunut näennäisdemokratiaksi. Sen tervehdyttäjäksi ja täydentäjäksi tarvitaan suoraa demokratiaa. Sitä ovat sitovat kansanäänestykset. Muutos kohti suoraa demokratiaa vaatii kuitenkin kansalaisten laajaa tukea ja tuon tuen osoittamista vaaleissa.

Ei kommentteja: