sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittäminen on vedenjakaja

Sipilän hallitus ilmoitti, että sosiaali- ja terveyspalvelut pitää yhtiöittää sote-muutoksen yhteydessä. Hallitus kertoo, että EU-säännökset vaativat tätä. Se on suoranainen valhe, sanovat useat asiaa tuntevat professorit.

Pääasiassa verovaroin maksetut ja julkisen sektorin tuottamat terveyspalvelut ovat Suomessa mahdollistaneet kaikille pääsyn hoitoon varallisuudesta riippumatta. Tätä pohjoismaista, yhteisvastuuseen perustusvaa mallia on jo rapautettu merkittävästi. Nyt näkyvissä on uusia entistä suurempia uhkia.

Elintärkeitä sote-palveluja siirretään markkinavoimien armoille. Yhtiöittäminen ei edistä vaan vaikeuttaa erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen yhteistyötä.

Sote-muutosta on nimitetty monella tavalla. Nyt ei enää kannata puhua sote-sotkusta. Sekasorto on osuvampi nimitys. Mm. kansalaisten perusoikeuksien toteutuminen on kyseenalaista.

On suuri vaara, että yhtiöittämisen toteuttaminen tuhoaa osan vielä hyvin toimivista elintärkeistä peruspalveluista. Tämä uhka koskee mm. erikoissairaanhoitoa.

Yhtiöittämistä kummeksuvat professorit eivät turhaan sano että Sipilän porvarihalllitus on tehnyt sote-vallankumouksen.

Nyt tarvitaan vastavallankumous. Sote-palvelujen yhtiöittäminen on vedenjakaja taistelussa hyvinvointiyhteiskunnasta. Onko se viimein asia, joka saa kansalaiset nousemaan sankoin joukoin vaatimaan politiikan suunnan muuttamista. Jokin asia nousee tällaiseksi vedenjakajaksi ennen pitkää. Suomalaiset nimittäin ovat kylläkin hyviä alamaisia, mutta jossakin kohtaa sietoraja ylittyy.

Ei kommentteja: