tiistai 29. joulukuuta 2015

Kolme ässää ja kadonneen pallon arvoitus

Pieni- ja keskituloisten päähän potkiminen ei auta Suomea nousuun. Ei edes Suomen taloutta.

Hallitus on lyhyessä ajassa satsannut vastakkainasettelun lisäämiseen, Talvivaaraan, ydinvoimaan ja geenimuunteluun. Euroon ja EU-jäsenyyteen sitoutuminen jatkuu. Strategisia, kauaskantoisia virheitä kaikki.

Sipilän hallitukselta on pallo hukassa. Se ei tunnista tai tunnusta, että huomio on keskitettävä entistä enemmän yhteisen kakun sisältöön ja jakamiseen. Keskittyminen kakun kokoon on mennyttä aikaa. Suurinkaan kakku ei auta, kun sitä jaetaan yhä epätasaisemmin ja sen sisältö on yhä epäterveellisempi.

Pallon löytäminen on hankalaa ellei tiedä miltä se näyttää.

Kun koneet tekevät yhä suuremman osan töistä, luonnollista on työn jakaminen ja työajan lyhentäminen. Ja mitä tekee hallitus? Painostaa pidempiin työaikoihin ja tarjoaa työttömille keppiä.

Kun kaikille ei riitä perinteistä palkkatyötä, luontevaa on että kunnat ja valtio järjestävät olosuhteet sellaisiksi, että kaikilla työkykyisillä on työtä tai muuta mielekästä tekemistä. Kyse on ihmisten vapauden ja osallistumisen lisäämisestä, jossa perustulo voi olla ratkaisevasti avuksi.

Ruokaa tuodaan Suomeen vuodessa noin kahdella miljardilla eurolla enemmän kuin viedään. Suomen energialasku on vuodessa n. kahdeksan miljardia miinuksella. Kun on tahtoa, nämä perustarpeet voidaan tuottaa kotimaassa. Samalla lisätään työtä, huoltovarmuutta jne. Mutta kuka on kuullut viime aikoina puhuttavan omavaraisuuden lisäämisestä? Se ei ole tätä päivää, koska EU. Suurempi omavaraisuus on kuitenkin tulevaisuutta haluttiin tai ei.

Monet kysymykset kiertyvät rahaan. Ilman omaa rahaa, keskuspankkia ja itsenäistä lainsäädäntöä Suomi tuskin nousee mihinkään.

Tarvitaan ajattelutavan muutosta. Talouden ja markkinoiden täytyy palvella ihmistä eikä päinvastoin. Tämä lienee ihmisten enemmistön näkemys. Toteutettuna se johtaa merkittäviin valtiollisiin, poliittisiin ja yhteiskunnallisiin uudistuksiin. On mentävä lähelle nyt hylättyä pohjoismaisen hyvinvointimallin ideaa - tietysti päivitettynä.

Niin oudolta kuin se saattaa kuulostaakin – tänä asiantuntemuksen alennustilan ja tieteen prostituoinnin aikana – henki on ainetta tärkeämpää. Kadotettu yhteisvastuun henki on kuitenkin löydettävissä. Se vaatii tekoja monilta. Hallintoalamaisista pitää kasvaa kansalaisia, joilla on tahtoa ja kykyä vaatia toimivampaa ja suorempaa demokratiaa. Päättäjien on – ei vain kuunneltava vaan – otettava tosissaan kansalaisten halu oikeudenmukaisuuden lisäämiseen. Esimerkki on paras opettaja.

Ei kommentteja: