sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Puoluetuen laajentamisesta irvokas esitys hallitukselta

Euroopan neuvoston (joka siis ei ole EU:n elin) korruption vastainen toimielin Greco on kehottanut Suomen valtiota kohtelemaan kaikkia puoluerekisteriin merkittyjä puolueita enemmän tasavertaisesti. Kehotukset koskevat puoluerahoitusta ja puolueiden saamaa julkisuutta Yleisradiossa.

Grecon kehotuksista ilmeisesti johtuu, että viime vaaleissa YLE on antanut kaikille ehdokkaille mahdollisuuden muutaman minuutin pituisiin nettivideohaastatteluihin. Kehitystä voi pitää jonkinmoisena edistyksenä, mutta nettivideot eivät korvaa sitä, että tv- ja radio-ohjelmissa YLE edelleen on syrjinyt eduskuntaan pyrkiviä puolueita. Samoihin pöytiin eduskuntapuolueiden edustajien kanssa ei ole ollut pääsyä.

Greco on kehottanut Suomen valtiota osoittamaan puoluerahoitusta myös haastajapuolueille. Nythän vuotuinen 40 miljoonan euron puoluetuki jaetaan kansanedustajien lukumäärän perusteella ja se menee siis kokonaan eduskuntapuolueille.

Grecon kehotus on kuultu maan hallituksessa. SSS-hallitus antoi äskettäin lakiesityksen, jonka mukaan puoluetukea maksetaan jatkossa myös eduskunnan ulkopuolella olevalle puolueelle, jos se saa vähintään kaksi prosenttia äänistä eduskuntavaaleissa.

Esitys on lievästi sanoen irvokas. Jos nimittäin puolue saa kaksi prosenttia eduskuntavaalien valtakunnallisista äänistä – siis yli 50 000 ääntä - vain erittäin huonolla onnella se jää ilman kansanedustajaa. Uudenmaan vaalipiirissä yhteen kansanedustajan paikkaan riittää alle kolmen prosentin ääniosuus.

Hallituksen esitystä on valmisteltu yhdessä kaikkien nykyisten eduskuntapuolueiden kesken. Tarkoituksena on ilmiselvästi pitää eduskunta puolueiden osalta suljettuna seurana ja samalla näennäisesti vastata Grecon esittämään kansainväliseen painostukseen demokratian lisäämisestä.

Jos eduskunta valittaisiin aidon suhteellisella vaalitavalla, yhteen kansanedustajan paikkaan riittäisi puoli prosenttia äänistä.

Demokratia syntyy keskustelusta. Näennäisdemokratia syntyy ja vahvistuu toisinajattelun ja vaihtoehtojen syrjinnästä. Tällaisen kehityksen hedelmää on maamme nykyinen alennustila.

Ei kommentteja: