keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Puolueet tulee nähdä välineinä

Hömppäheinän viljelijä Hellanmaasta kirjoitti Ilkassa 18.7., että ”Seuraavissa vaaleissa äänestän itsenäisyyspuoluetta, mutta jos nekin kääntävät takkinsa, en äänestä enää koskaan”.

Huoli pois. Itsenäisyyspuolue (IPU) ei käännä takkiaan. IPU perustettiin pitkälti siksi, että äänestäjillä olisi käytössään vaihtoehto, joka varmasti puolustaa suomalaisten oikeutta päättää omista asioistaan. IPU on tehnyt vuosia töitä talkoilla ja tekee edelleen. Miksi se kääntäisi takkinsa, kun IPU:n varoitukset euron ja EU-jäsenyyden tuhoisuudesta ovat osoittautuneet todeksi?

Joku on sanonut, että kaikki organisaatiot päätyvät petoksiin ja valheisiin, muu olisi luonnotonta ja mahdotonta. Kovalta kuulostavaa arviota selittää se, että aatteelliselle perustalle syntynyt organisaatio usein keskittyy valtaa saatuaan tuon oman vallan turvaamiseen. Tuollaista rappiota on kuitenkin mahdollista torjua – tai sitten on vain luotava uusia organisaatioita valheisiin sortuneiden tilalle.

Puolueet tulee nähdä välineinä. Hyvät välineet ovat arvokkaita, huonot joutavat kierrätykseen.

Sata vuotta sitten puolueiden tarvetta perusteltiin kahdella asialla: Puolueita tarvitaan kansan vallan kanaviksi ja puolustamaan kansaa taloudellista vallankäyttöä vastaan. On mielenkiintoista, että nuo tarpeet ovat yhä kovin ajankohtaisia.

Kun puoluevalta on korruptoitunut, tarvitaan suoraa demokratiaa, sitovia kansanäänestyksiä. Muutos suoran demokratian suuntaan voi tapahtua vain kansalaisten laajalla tuella.

Ei kommentteja: