tiistai 9. kesäkuuta 2015

Herää Suomi

Suomalaisen ”hitautta on sekin, että hän kestää paljon, ennen kuin suuttuu, mutta kun hän on kerran vihastunut, niin hän vihastuu silmittömästi. Hän kärsii nöyränä kovan katovuoden, mutta nurisee, jos vähäinen sade tulee sopimattomaan aikaan. Hän antaa anteeksi sille, joka on hävittänyt hänen omaisuutensa, mutta jos joku varastaa häneltä marhaminnan, hevosen talutusköyden, (hän) tekee siitä käräjäjutun”. Näin kuvasi Topelius tyypillistä suomalaista v. 1875 ilmestyneessä Maamme-kirjassa.

On sanottu, että joka yleistää, on hölmö. Kuitenkin Topeliuksen kuvauksessa suomalaisuudesta on jotakin ohittamatonta. ”Hän saattaa nähdä kultaläjiä jalkainsa edessä, mutta ei tule kurottaneeksi kättänsä niitä ottaakseen.” Tuosta nousee mieleen viime aikojen tuottavien valtionyritysten myynti – ja jopa lahjoitus, kuten Soklin kaivoksen miljardiomaisuuden kohdalla – ulkomaisille sijoittajille. ”Kun hän näin vuorotellen tuhlaa ja näkee nälkää, rikastuvat muukalaiset hänen kustannuksellaan”, kirjoittaa Topelius.

”(Hänellä) on hyvä luontainen ymmärrys, mutta ketään ei voi niin helposti pettää kuin häntä.” Tuoreet hallituspuolueet ja nykyiset ministerit pettivät ennen vaaleja antamiaan lupauksia. Kohua on kyllä syntynyt, mutta se on hälvenemään päin. Kukaan ei odota, että petoksesta seuraa sen kummempaa. Odotusarvo on, että kaikki pettävät ja että jos äänestää toisin kuin on totuttu, menevät äänet hukkaan.

”Häntä inhottavat kaikki uudet mallit ja tavat, mutta kun muut ovat jo lopettaneet käyttämästä niitä, silloin (hän) ihastuu niihin.” Menemättä romukuparin keräykseen, jolla piti ostaa Suomeen kuningas ensimmäisen maailmansodan hävinneestä Saksasta tai Suomen kohtalon liittämisestä Natsi-Saksaan 1940-luvulla, löytyy Suomesta tuoreita esimerkkejä menneisyyteen ripustautumisesta. Eriarvoisuutta ja köyhyyttä tuottava uusliberalismi on henkisesti hylätty maailmalla, mutta täällä sitä ryhdytään vasta toden teolla toteuttamaan. Sotilasliitto Nato on menneisyyden jäänne, mutta nyt siihen on täällä ainakin vallanpitäjien keskuudessa ihastuttu.

Ei liene sääntöä ilman poikkeusta. Ja todellisuus on vieläkin moniulotteisempi kuin Topeliuksen laaja kuvaus suomalaisuudesta. Se kuitenkin haastaa erittelemään yhteiskunnallista todellisuutta.

Kyky eritellä elämäänsä oli jo antiikin Epikuroksen mukaan yksi ihmisen onnellisuuden osa. Jos näin on, miksi se ei olisi myös osa yhteiskuntaelämän onnistumista. Sama asia on sanottu myös toisin: Demokratia syntyy keskustelusta. Vaikka emme ole tottuneet päättämään omista asioistamme, ei ole myöhäistä opetella.

Politiikassa ja yhteiskunnassa on kyse kehityksen suunnasta. On kysyttävä mennäänkö oikeaan vai väärään suuntaan. Sen arvioimisessa ratkaisevaa on näkökulma. Onko kyse kaikkien pärjäämisestä vai vain joidenkin hyvinvoinnista.

Moni suomalainen näkee, että vallan ja pääomien kasautumisen sekä eriarvoisuuden kasvun suunta on väärä. Meneillään on harvainvallan ja kansanvallan kamppailu. Sen lopputulos on selvä. Harvainvalta tulee näennäisestä vahvuudestaan huolimatta häviämään, kun kansalaiset laajasti heräävät toimimaan muutoksen puolesta.

2 kommenttia:

evotuhat kirjoitti...

Kiitos Antti. Mainittakoon, että Topelius oli juutalainen.

> Topelius kirjoitti Maamme kirjassa säälivästi juutalaisista ja mustalaisista, todetessaan heidän kohdallaan sen, kuinka suuri onnettomuus on olla isänmaata vailla. "Silloin on ihminen juurikuin aavalla merellä: hän ei näe rantaa, hänellä ei ole satama. Hän elää ja kuolee juurikuin vieras maan päällä."

Juutalaisten asettuminen Suomeen oli jo Ruotsin vallan aikana ollut erittäin rajoitettua, eikä heidän asemansa ollut sanottavasti parempi autonomian ajallakaan. Sotaväessä palvelleiden juutalaisten osalta kuitenkin joustettiin: heillä oli oikeus harjoittaa elinkeinojaan myös Suomessa.

Ensimmäiset Suomeen asettuneet juutalaiset tulivat kuitenkin Ruotsin kautta, mutta kristityiksi kääntyneinä: Lyypekin juutalainen Kristoffer Zebulonsson (k. 1697) tuli Suomeen vuonna 1658, kastettiin Turussa samana vuonna ja hyväksyttiin Oulun porvarissäätyyn vuonna 1672.

Tämä kristityksi kääntyminen oli varmasti tärkeä seikka myös Sakari Topeliukselle, joka muutoin kirjoitti juutalaisista verraten arvostelevia näkemyksiä - Topelius oli nimittäin edellä mainitun Zebulossonin jälkeläisiä.

Juutalaisten liikkumista ja määriä kontrolloitiin jatkuvasti. Vuonna 1889 annettiin määräys siitä, että senaatille tuli lähettää luettelo niistä läänissä oleskelevista juutalaisista, jotka olivat seuraavana vuonna keisarikunnassa asevelvolliset. - Kuopion kaupungista ja ylipäätään koko läänistä ei juutalaisia löytynyt v. 1900. <

http://vesta.narc.fi/maamme/venalaiset.html

Topeliukseen ja juutalaisuuteen liittyvää. Mielestäni on hyvä tutustua juuriinsa. "Kieli ja kansa"

http://vesta.narc.fi/maamme/suomenkielesta.html

Heprean ja suomenkielen yhtäläisyyksiä

http://www.seemi.julkaisee.fi/

VERISUKU

http://israelinhuone.com/Suomen_verisuku.pdf

Eräät tutkijat pitävät Suomen kansaa Jumalan rakastamana tuhlaajapoika Efraimina.

http://fkf.net/Kadonneet/index.html#profeetallinen

Mielestäni on erikoista, että valtiomiehemme Rafael Paasio vieraii Israelissa juuri ennen kuuden päivän sotaa. Valtioidemme liput liehuivat saloissaan ikään kuin taistelun merkiksi ja voiton kunniaksi.

http://jarmo10.org/sinilie.jpg

Kuva löytyy ao. linkistä.

http://jarmo10.org/kartat.htm

Aiheesta hieman lisää.

> Suomalaisittain on merkittävää, että Israelin kaduilla liehui koko kuuden päivän sodan ajan Suomen ja Israelin sinivalkoiset liput. Mielestäni tällä on profeetallinen sanoma. Rafael Paasion vierailu Israelissa oli juuri ollut ennen sodan syttymistä eikä kukaan ehtinyt ottaa lippuja alas.

Papit puettiin muinoin Israelissa kokovalkoiseen ja kasukka oli sininen. Sininen ja valkoinen ovat Jumalan papin värit. Kun katselet alkuperäistä rukousviittaa, sekin on väriltään valkoinen ja sininen. <

http://www.reinosav.net/Jom_Jerushalaim.html

Uskon, että pian koittaa yhdistymisen aika. Israel-valtio on perustettu. Paluu "isien maahan" on käynnissä. Rautaesiripun poistuminen mahdollistaa Venäjän juutalaisten paluun alkuperäiseen kotimaahansa.

http://int.icej.org/news/special-reports/aliyah-through-finland

Jumala on luvannut palauttaa Efraimin heimon isiensä maahan.

http://jarmo10.org/sakuva.jpg

Hes. 37:19 niin puhu heille: Näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä otan Joosefin sauvan, joka on Efraimin kädessä, ja häneen liittyneet Israelin sukukunnat, ja minä asetan ne yhteen Juudan sauvan kanssa ja teen niistä yhden sauvan, niin että ne tulevat yhdeksi minun kädessäni.

https://evotuhat.files.wordpress.com/2013/02/savior.jpg

ISIEN MAA

https://www.youtube.com/watch?v=09pmTh64vD8

Jumalan kansa rakastaa ja arvostaa isänmaataan.

https://www.youtube.com/watch?v=l5DNw52CH6E

Engl. sanat

http://www.hebrewsongs.com/?song=atahlieretz

Ps. Taisipa Topelius osaltaan vaikuttaa lippumme lopulliseen ulkoasuun.

http://www15.uta.fi/yky/arkisto/suomi80/art4.htm

Pps. Muistetaan siunata Jumalan silmäterää.

http://weblessisrael.org/

evotuhat kirjoitti...

Tärkeää ymmärtää. Kyse on uudesta maailmanjärjestyksestä (NWO). Me tiedämme sen, mutta siitä ei saa puhua.

https://www.youtube.com/watch?v=Rc7i0wCFf8g

Herrassa on kansojen turva.

> Suomen "alasajo" on tahallista. Jumala sallii sen, koska Suomen hyvinvointi on Jumalan lahja uskoville ihmisille. Sitä mukaa kun uskovat ihmiset vähenevät, vähenee hyvinvointikin. <

http://opsti.japo.fi/nwo.htm

Suomesta tehtiin yritys samalla kun se liitettiin laittomasti EU:hun.

http://rayhablogi.blogspot.fi/2014/12/isanmaasi-suomi-onkin-yritys.html