lauantai 18. huhtikuuta 2015

Pitääkö Suomen itsenäisyys palauttaa?

Käsillä olevissa vaaleissa on kyse myös Suomen itsenäisyydestä.

Neuvoa-antaneessa kansanäänestyksessä EU-jäsenyydestä syksyllä 1994 yli 43 prosenttia äänestäneistä äänesti EU-jäsenyyttä vastaan. He äänestivät samalla Suomen itsenäisyyden puolesta, koska EU-jäsenyys merkitsi Suomen valtiollisen itsenäisyyden menettämistä. EU-jäsenyyttä ajaneet ovat kylläkin väittäneet Suomen itsenäisyyden vain vahvistuneen.

Nyt yli 20 vuoden EU-jäsenyyden jälkeen eduskunnassa ei ole yhtään puoluetta, joka vaatisi Suomen itsenäisyyden palauttamista, siis eroamista EU:sta. Edes oman rahan palauttamista ei vaadi mikään viime vaaleissa eduskuntaan valituista puolueista.

Tilanne on merkillinen, sillä sellaisia suomalaisia, jotka haluavat Suomen eroon eurosta ja/tai EU:sta on kymmeniä prosentteja äänioikeutetuista – todellisuudessa ehkä enemmistö. Ensimmäinen selitys nykytilalle on se, että on äänestetty muilla perusteilla. Lisäksi monet pitävät Suomea edelleen itsenäisenä, kuten virallinen Suomi väittää. Monet EU-jäsenyyden vastustajat ovat myös äänestänet niin sanottuja EU-kriitikoita, jotka eivät aja todellisuudessa muutosta nykytilaan. Paljon vaikuttaa sekin, että vaalit eivät ole vapaat ja reilut. Äänestäjillä ei ole kunnollista mahdollisuutta verrata haastajien ja vallassa olevien tavoitteita keskenään. Muitakin selittäviä tekijöitä on. Yksi niistä on pettymyksen muuttuminen äänestämättömyydeksi, joka tukee entisen politiikan jatkumista.

Itsenäisen valtion tunnusmerkkejä ovat muista valtioista riippumaton lainsäädäntövalta, omaan lainsäädäntöön nojaava itsenäinen tuomioistuinlaitos ja oma ulkopolitiikka. Mitään näistä itsenäisyyden merkeistä ei EU-Suomella ole. EU:n lait ovat jäsenmaiden lakien yläpuolella, EU:n tuomioistuimen päätökset ovat jäsenmaiden tuomioistuinten päätösten yläpuolella ja Suomi on luopunut itsenäisestä ulkopolitiikasta kun on sitoutunut EU:n ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.

Oma raha ei tee valtiota itsenäiseksi, mutta ilman omaa rahaa valtio ei voi olla itsenäinen.

Alamaisuus jatkuu niin kauan kun sen annetaan jatkua. Näissä vaaleissa on mahdollisuus näkyvän suunnanmuutoksen aloittamiseen.

Kun äänestää Itsenäisyyspuolueen ehdokasta, äänestää samalla Suomen oman rahan ja itsenäisyyden palauttamisen puolesta.

Kun IPU on eduskunnassa, itsenäisyysvaihtoehdosta ei enää voida vaieta. IPU:a siis kannattaa äänestää jo suuremman avoimuudenkin takia.

Ei kommentteja: