perjantai 3. huhtikuuta 2015

Muutama huomautus soten jatkosuunnitteluun

Niin sanottu sote-uudistus, eli sosiaali- ja terveydenhoidon rakenteiden uudelleenjärjestely meni kiville useaan otteeseen päättyvällä vaalikaudella. Ja hyvä että meni, koska esitetyt mallit olivat susia.

Sote-soppaa hämmennetään taas vaalien jälkeen. Muutama huomautus on paikallaan.

Ensinnäkin: toivottavasti jatkossa esitys tuodaan valmistelun jälkeen avoimeen julkiseen keskusteluun ennen päätöksentekoa. Kaatuneet esitykset pyrittiin runnomaan läpi tavalla, joka näytti siltä, että mitä vähemmän kuntia ja sote-palvelujen käyttäjiä kuullaan, sen parempi. Soten runnominen oli kansanvallan pilkkaamista.

Jospa jatkossa tehtäisiin kaikessa rauhassa huolella valmisteltu esitys, joka annetaan riittävän pitkäksi ajaksi kansalaisten ja kaikkien eri tahojen arvioitavaksi ennen lopullisia päätöksiä.

Toiseksi: keskeisten peruspalvelujen rahoituksen järjestämisen täytyy perustua yhteisvastuuseen ja kohtuuteen. Ei voi olla niin, että joidenkin kuntien veroprosentteja pitää korottaa 5-10 prosenttia sote-muutosten takia. Valtiovallan tulee kantaa vastuunsa peruspalvelujen rahoituksesta.

Kolmanneksi: terveydenhoidon rakenteiden uusimisessa on syytä purkaa keinotekoinen kilpailutilanne kuntien ja kuntayhtymien väliltä. Terveyskeskusten ja erikoissairaanhoidon tulee pelata yhteen, olla yhden lainsäädännön alla. Terveydenhoito on järjestettävä siten, että kaikilla on mahdollisuus saada hyvää hoitoa varallisuudesta riippumatta. Kun tavoitteet ovat selvät, ne on mahdollista toteuttaa.

Kyse on toki myös rahasta. Eli sotessakin tullaan euro-kysymykseen. Suomi tarvitsee oman taloutensa ja yhteiskuntakehityksensä perustaksi oman rahan ja itsenäisen lainsäädännön.

Ei kommentteja: