keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Itsenäisyyspuolue on Kokoomuksen tärkein haastaja

Itsenäisyyspuolue on Kokoomuksen tärkein haastaja ensi viikon sunnuntain eduskuntavaaleissa. Asetelman tekee näin selkeäksi se, että kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat Kokoomuksen tietoisia tai tahattomia myötäilijöitä. Ipun vaalilause "Omalla rahalla tulevaisuuteen" tarjoaa sen sijaan selkeän vaihtoehdon nykyiselle politiikalle – ja samalla myös haastaa sen valtaklikin, joka on pitänyt pilkkanaan demokratiaa jo neljännesvuosisadan tuolileikillään, jossa suuret puolueet vuorollaan esittävät oppositiota ja vuorottelevat hallitusvastuussa niin, että mikään ei varmasti muutu.

Ei muutosta ole luvassa tälläkään kertaa, vaikka kaikki puhkilobatut kokoomuslaiset vaihdettaisiin kaikkein paksunahkaisempiin kepulaisiin. Sama näköalattomuus ja siitä kumpuava toivottomuus yhteiskunnassa jatkuu. Käynnissä on irvokas huutokauppa siitä, kuka "uskaltaa" esittää suurimpia julkisen sektorin leikkauksia. Eduskuntapuolueista Vasemmistoliitto puhuu elvytyksestä – jonka se aikoo tehdä kasvattamalla valtion euromääräistä velkaa, eli lainata liikepankeilta vierasta valuuttaa, joka ei ole Suomen omissa käsissä. Kreikan pyristely euroalueen pihdeissä antaa varoittavan esimerkin siitä, millaista elämä on silloin, kun liikepankeilla on veto-oikeus valtion budjettiin. Tämän vuoksi euroa kannattava Vasemmistoliittokin on lopulta kokoomuslaisen politiikan myötäjuoksija.

Talous merkitsee paljon, mutta ei kaikkea. Valitettavasti on kuitenkin niin, että Suomen taloudellinen umpikuja ei jää ainoaksi nykyisten vallanpitäjien saavutukseksi – pimeä pussinpohja häämöttää myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Nato-jäsenyydestä haetaan nyt kuvitteellista turvaa paikkaamaan niitä ongelmia, jotka itsenäisen valtion suvereniteetista luopuminen EU-jäsenyyden myötä on meille tuottanut. Tilanne muistuttaa alkoholiongelmaisen uutta aamua: pahaa oloa korjataan entistä suuremmilla annoksilla sitä, mikä on pahan olon tuottanut. Ajatus ei kanna huomiseen asti.

Kokoomuksen johdolla tehty – mutta ei yksin sen toteuttama – edesvastuuton poliittinen kokeilu on kestänyt nyt neljännesvuosisadan, ja tässä tapauksessa voi tosiaan sanoa, että puu on helppo tuntea hedelmistään. Kun runko on laho ja hedelmät läpimätiä, mainostoimistoilta tilatut korulauseet eivät riitä kätkemään totuutta kovin pitkään. On suunnanmuutoksen aika. Ja nyt tarvitaan niin suuri muutos, että se ei tapahdu hetkessä, mutta olennaisinta on saada se käynnistymään. Itsenäisyyspuolueen läpimurto näissä vaaleissa tarkoittaa juuri tuon muutoksen käynnistymistä.

Ei kommentteja: