keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Työn hintaa alas palkkoihin koskematta

Työn hinta on keskeinen asia, kun työllisyyttä halutaan parantaa. Työn hintaa voidaan ja pitää alentaa palkkoihin koskematta.

Itsenäisyyspuolueen vaaliohjelmassa esitetään, että arvonlisäverovelvollisuuden alaraja nostetaan 100 000 euron liikevaihtoon. Tämä helpottaisi varsinkin aloittavien ja pienten palveluyritysten toimintaa.

Toinen ja hyvin merkittävä esitys on se, että maksurasitysta työn sivukuluista pitää siirtää työtä tarjoavilta yrityksiltä automaatiotuotannolle ja muulle toiminalle, joka nyt on vapaa niistä kuluista, joita työhön kohdistetaan. Nykyiset työn sivukulut on siis poistettava, ja vastaavat maksut kerättävä tuotannon jalostusarvon perusteella.

Kun näihin uudistuksiin lisätään IPU:n kannattama perustulo ja alle 1000 euron kuukausitulojen verovapaus, voidaan helpottaa työn tarjoamista ja vähentää nykyistä 450 000 suomalaisen työttömyyttä.

Nykyisiltä päättäjiltä näyttää olevan pallo hukassa, mitä tulee työllisyyden parantamiseen. Hiljattain tehdyn lähes 1000 miljoonan euron yritysveroalen piti muka lisätä työllisyyttä. Herttileili sentään! Yhtä ihmeellisiä ovat pyrkimykset pidentää työuria loppupäästä, kun nuorisotyöttömyys on suurta ja työtä siirretään koneiden tehtäväksi. Maasta puuttuu keskustelu työn käsitteen muuttumisesta.

Nykyinen talousmalli on rikki. Sen korjaamiseen ei näytä olevan mitään halua niillä, jotka hyötyvät pääomien keskittämisestä ja tuotannon siirtämisestä halvimpien kustannusten olosuhteisiin. Suomessa ei voida kilpailla 40 euron kuukausipalkkoja hikipajoissa maksavien yrityksien kanssa.

Jotakin kuitenkin voidaan tehdä työn tarjoamisen helpottamiseksi. Samalla on rakennettava kestävämpää talousmallia, jossa voidaan huolehtia kaikkien pärjäämisestä ja vähentää yhteiskunnallisia jännitteitä.

Jotta Suomen talous ja yhteiskunnallinen kehitys on omissa käsissä, tarvitaan suunnanmuutos. Tarvitaan oma raha ja itsenäinen lainsäädäntö. Tämän suunnanmuutoksen aloittamiseen voi vaikuttaa äänestämällä. Kun hätä on suuri, on ipu lähellä.

Ei kommentteja: