perjantai 6. helmikuuta 2015

Äänestikö gallup jo puolestasi?

Eduskuntavaalien tulos on melkein selvillä, jos on uskominen lähes päivittäistä uutisointia puolueiden kannatuksesta. Lähiviikkoina esitellään luultavasti jo läpimeneviä kansanedustajiakin, vaikka vaalipäivään on runsaat kaksi kuukautta.

Gallupeilla voidaan mitata puolueiden kannatusta, mutta ennen kaikkea niillä muokataan mielipiteitä. Katsotaan vaikkapa Ylen kuukausittaisia puoluegallupeja. Kun kysytään mitä puoluetta kannatat, valittavana ovat vain nykyiset eduskuntapuolueet nimeltä mainiten. Jos tietää nimetä jonkin uuden puolueen, sen kannatus ilmoitetaan ryhmässä Muut. Kun galluptuloksia esitellään, näkyvissä ovat nykyiset eduskuntapuolueet ja ryhmä Muut. Eli edes sen vertaa ilmaista julkisuutta ei ole uusille puolueille tarjolla, että niiden nimet kerrottaisin julkisuuteen gallupien yhteydessä.

Merkittävintä viimeaikaisissa gallupeissa on poliittisesti kodittomien suuri määrä. 40 prosenttia äänioikeutetuista ei ilmoita puoluekantaansa. Tuosta joukosta löytyy suuren muutoksen mahdollisuus. Sen lisäksi puoluekantansa ilmoittavissa on paljon kannastaan epävarmoja.

Politiikka on paljolti mielikuvapolitiikkaa. Lähes kaikki keinot ovat käytössä. Eräiden eduskuntavaalien alla muutama päivä ennen vaalipäivää tuotiin tv:n pääuutislähetykseen tunnettu professori kertomaan, että kahdelle nimeltä mainitulle puolueelle annetut äänet menevät hukkaan. Toinen noista puolueista oli Itsenäisyyspuolue, silloin tosin toisella nimellä.

Ääni ei mene hukkaan, kun äänestää sitä, jota kannattaa. Käyttämättä jätetty ääni tukee vallassa olevia, koska heillä puolellaan ilmainen julkisuus ja lisäksi suurimmat rahat ostaa äänet mainostamalla. Pahimmillaan ääni ei mene vain hukkaan, vaan toimii äänestäjää vastaan. Näin on käynyt, jos puolueen harjoittama politiikka ei ole vastannut sen äänestäjän tahtoa.

Eduskuntavaalit ovat ennen kaikkea mahdollisuus muuttaa politiikan suuntaa. Yhtään tulevien vaalien ääntä ei ole vielä annettu. Niillä, jotka haluavat tehdä osansa Suomen suunnan muuttamiseen, on vielä hyvää aikaa. Ehdokkaaksikin ehtii vielä.

Jokainen voi kysyä itseltään ”Onko puolueeni uskollinen?” Gallupit eivät äänestä vaalipäivänä. Itsenäinen äänestäjä ei anna gallupien äänestää ennakkoon puolestaan, vaan päättää itse miten äänensä käyttää.

Ei kommentteja: