maanantai 5. tammikuuta 2015

Eurokriisin takausvastuita ei pidä maksaa

EU:n ja sen keskuspankin EKP:n sekä Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimat leikkaukset ovat entisestään heikentäneet Kreikan taloutta. Kreikan virallinenkin työttömyys on lähes 30 prosenttia ja valtion velka yli 300 miljardia euroa, 175 prosenttia kokonaistuotannosta.

Asiassa tärkeintä ja oma surullinen lukunsa on se, että hyvin monet kreikkalaiset ihmiset ovat kärsineet erittäin paljon eurokriisistä. Suuri inhimillinen hätä on uutisissa jäänyt talouslukujen varjoon.

EU-hallinto on pitänyt suurta ääntä Kreikan ”pelastamisesta” erilaisten EU-vetoisten järjestelyjen avulla. Todellisuudessa on pelastettu Kreikkaa lainoittaneet suurpankit, jotka ovat lähinnä saksalaisia ja ranskalaisia.

Mikään valtio ei ole maksanut velkojaan, kun niiden määrä on ylittänyt 100 prosenttia kokonaistuotannosta.

Suomen vastuut Kreikan eurokriisissä ovat tuoreiden arvioiden mukaan yli 7 miljardia euroa. Summa on jokaista suomalaista kohti n. 1300 euroa.

On selvää, että ennen pitkää suuri osa Kreikka-vastuista lankeaa maksettaviksi.

Toinen asia on, maksetaanko noita vastuita. Eurokriisin takausvastuiden laillisuus pitää kyseenalaistaa. Jos takausvastuut lankeavat maksettaviksi, kyseessä on niin sanottu kunniaton velka. Vastuu Suomen antamista kriisituista kuuluu päättäjille, jotka ovat tehneet sitoumukset kansalaisilta kysymättä ja vastoin kansalaisten selkeän enemmistön tahtoa.

Eurokriisin takausvastuiden mahdollisesti langetessa maksettaviksi niitä ei tule suorittaa ilman kansanäänestystä asiasta. Islantilaiset tyrmäsivät keinotelleiden pankkien tappioiden maksattamisen veronmaksajilla omassa kansanäänestyksessään.

Suomen kokonaisvastuita ja riskejä eurokriisissä ei ole uskottavasti kerrottu. Kaikkiaan ne ovat kuitenkin kymmeniä miljardeja euroja.

Kreikan siirtyminen oman rahan käyttöön nostaisi maan jaloilleen. Tällaista esimerkkiä ei Brysselissä tietenkään haluta.

EU-Suomi on Kreikan tiellä. Keskustan puheenjohtajan mukaan ”Eurooppalainen (laina)raha on Suomelle suuri mahdollisuus”.

Onko suomalaisilla malttia viisastua ja ottaa tulevaisuutensa omiin käsiinsä? Oma raha ja talouspolitiikka tarvitaan, jotta voidaan hallita taloudellista ja yhteiskunnallista kehitystä.

Ei kommentteja: