tiistai 23. joulukuuta 2014

Millaista olisi jouluinen politikka?

Joulu on paitsi kristillinen juhla, myös käsite, jolle jokainen antaa oman sisältönsä. Hyvä joulu merkitsee monille lämminhenkistä yhdessäoloa läheisten kanssa. Jouluna on tapana muistaa perheen lisäksi muita sukulaisia, ystäviä ja tuttavia eri tavoin. Jos joulumieli pitäisi typistää yhteen sanaan, vahvoilla olisi välittäminen.

Nyt joulun alla kun yleinen yhteiskunnallinen näkymä on synkkä, voidaan kysyä millaista olisi joulumielinen politiikka?

Välittäminen muistakin kuin itsestä on pyrkimystä heikoimmassa asemassa olevien aseman parantamiseen. Se tarkoittaa mahdollisuutta perustarpeiden tyydyttämiseen elämäntilanteesta riippumatta; osallisuutta, työtä ja kohtuullista toimeentuloa. Välittäminen tarkoittaa, että vanhusten hoito saadaan hyvälle tasolle, että lasten ja nuorten turvaverkot ovat todellisia ja että kaikki saavat hyvää terveydenhoitoa tuloista riippumatta.

Välittäminen on siis myös asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen. Valtio ei ole yritys. Valtion tulee olla kansalaisia varten. Valtion tulee jopa puolustaa kansalaisiaan.

Kyse ei ole siitä, onko meillä – valtiolla – rahaa. Sitä on riittävästi, kun järjestetään asiat, niin että rahaa on tärkeimpiin asioihin.

Asioiden järjestäminen oikealle tolalle onkin tärkeää. Kaappien perinpohjainen siivoaminen ei tuo joulumieltä, jos perheenjäsenet ovat riidoissa.

Maan taloutta ja hyvinvointia ei nosta rahan lainaaminen ulkomaisilta pankeilta. Sen sijaan siirtyminen omaan rahaan luo mahdollisuuden huolehtia taloudesta, työllistämisestä ja hyvinvoinnista omat tarpeet ja lähtökohdat huomioiden.

Välittämisestä tulee hyvä mieli puolin ja toisin. Joulun ja vuodenvaihteen pyhien jälkeen seuraa arki. Aito välittäminen ei lopu pyhiin, vaan on jokapäiväistä.

Ei kommentteja: