perjantai 7. marraskuuta 2014

Soklin miljardikaivos lahjoitettiin, rahat Talvivaaraan – kukaan ei eroa

Nykymenolla Suomesta on tulossa kehitysmaa. Ei kehittyvä maa, vaan kehityksestä jälkeen jäänyt tyhjiin imetty Euroopan peräkylä.

Tietä näyttää Suomen EU-hallinto, eli ”hallitus”. Sen toimet kaivosasioissa puhuvat puolestaan. Kokoomusministeri Häkämiehen johdolla luovuttiin valtion omistuksesta Kemira-Agrossa. Sen viimeinen osa myytiin norjalaisyhtiö Yaralle 200 miljoonalla eurolla. Kauppaan kuului Kemiran lannoitetuotannon lisäksi Soklin fosfaattiesiintymä. Soklin arvoksi lasketaan jopa 30 miljardia euroa. 30 miljardia on iso raha. Siitä riittäisi ihan jokaiselle suomalaiselle 5500 euroa.

Sokli sai mennä ohimennen. EU-hallinto on sittemmin nähnyt hyväksi sijoittaa veronmaksajien rahaa satoja miljoonia Talvivaaraan. Miljoonat ovat menneet ja vielä menee jopa miljardiluokkaa oleva summa Talvivaaran ympäristötuhon jälkien siivoukseen.

Yksikään ministeri tai virkamies ei kaiken tämän jälkeen ole eroamassa. Kaikki lienee mennyt ihan oikein.

Esitin kolmisen vuotta sitten, että kaivosyhtiöiltä on kerättävä ympäristörahasto. Näiden tulee maksaa esim. viisi prosenttia vuotuisesta liikevaihdostaan suljettuun valtiovallan hallinnoimaan kassaan, josta varat palautuvat yhtiölle, jos kaivostoiminnasta ei kymmenen vuoden kuluessa ole ilmennyt ympäristölupaehdoista poikkeavaa haittaa. Jos tuollaista haittaa ilmenee, on rahat käytettävä vahinkojen korjaamiseen.

On selvää, että rahalla ei voida korjata pahoja ympäristötuhoja. Sillä voidaan kuitenkin painostaa muuten näköjään piittaamattomia yhtiöitä asialliseen toimintaan.

Kaikki nykyiset suuret eduskuntapuolueet kannattavat EU:n ja USA:n neuvottelemaa TTIP-sopimusta. Se tekisi valtioista entistäkin enemmän suuryhtiöiden pelinappuloita.

On jo synnytetty uusi siirtomaavalta, jossa isäntinä ovat suuryritykset, -sijoittajat ja –pankit. Valtiot on tehty pankkien velallisiksi, vaikka järkevää olisi valtion lainata omalta keskuspankiltaan ja velkaantua sisäisesti. Se on kuitenkin EU:ssa kiellettyä.

Valtioiden – siis kansalaisten – omaisuuksia yksityistetään. Julkisesta sektorista pyritään tekemään kirosana, vaikka sen päätehtäviä ovat olleet kaikkia koskeva terveydenhoito ja koulutus.

Poliittinen ja taloudellinen riisto kohdistuu kansalaisten enemmistöön ja ympäristöön. Tämän riiston lopettaminen on välttämätöntä. Se onnistuu kun kansalaiset heräävät toimimaan

Ei kommentteja: