perjantai 14. marraskuuta 2014

Neulanpistopolitiikka pahentaa Suomen asemaa

Presidentti Sauli Niinistö puhui 10.11.2014 maanpuolustuskurssin avajaisissa. Niinistö kertoi puheessaan venäläisestä sananlaskusta, jonka "kasakka ottaa sen, mikä on löysästi kiinni”.

Kun ajatellaan viime vuosien suurvaltapolitikkaa ja vaikkapa USA:n ja Kiinan toimia maailman luonnonvarojen suhteen, presidentin lainaamaa sanontaa voi laajentaa. Jo antiikin ajan historiankirjoittaja Thukydides kirjoitti peloponnesolaissodista, että "suuret valtiot tekevät mitä tahtovat ja pienet kärsivät niin paljon kuin niiden on pakko".

Suomen kohtalonkysymys on pärjätä suuren naapurimaansa kanssa. Pärjäsimme pitkään viime sotien jälkeen pakon edessä luodulla puolueettomuuspolitiikalla, joka ei perustunut haavekuviin vaan tosiasioiden tunnustamiseen. Jatkossakin Suomen on mahdollista pärjätä hyvin Venäjän naapurina. Jotta pärjättäisiin, on luovuttava viholliskuvan rakentamisesta ja neulanpistopolitiikasta. Napoleon varoitti, että ”kannattaa välttää neulanpistoja, koska niitä voi seurata kanuunan kuulia”.

Kaikkein vaarallisinta Suomelle on nojata voimaan suhteissa Venäjään. Tuota voimaa ei pienellä Suomella ole ja suurimman hädän tullen sitä ei mistään muualtakaan tule. Päinvastoin voimapolitiikka - siis vieraiden sotavoimien hankkiminen Suomeen - tekee Suomesta Venäjän ennalta ehkäisevän ensi-iskun kohteen.

Suomen itsenäisyys ja puolueettomuus ovat paras tae maamme rauhalle ja turvallisuudelle. EU-Suomi ei ole itsenäinen eikä puolueeton.

Joka tässä kohtaa viittaa vastaväitteessään talvisotaan, hänen kannattaa tutustua tarkemmin sen taustoihin. Suomi oli 1930-luvulla nimellisesti puolueeton, mutta tuohon puolueettomuuteen ei itänaapurissa luotettu.

EU-jäsenyyden myötä on puolueettomuuspolitiikka ”heitetty ikkunasta ulos”, pääministeri Stubbia lainaten. Kuvaavaa EU-Suomen nykytilalle on, että puolueettomuudesta luopuminen on pääministerille ylpeyden aihe.

Puolueettomuuspolitiikka on yksinkertaista. Vaikeus on asenteissa ja oman aseman ymmärtämisessä. Toimiva malli puolueetomuuspolitikalle löytyy Sveitsistä.

Ei kommentteja: