perjantai 10. lokakuuta 2014

Jengiväkivallasta ja rasismista

Nuorisojengin väkivalta puhuttaa, ja ilman muuta aiheesta. Tarvitaan toimivia vastauksia – ja niiden löytämiseksi taas oikeita kysymyksiä.

Suomalaista tapaa käsitellä omaa historiaamme leimaa usein kysymys "mitä tapahtui?" Menneisyyden käänteiden ymmärtämisen ja niistä oppimisen kannalta on kuitenkin oleellista etsiä vastausta myös kysymykseen "miksi?" Miksi suomalaiset tappoivat toisiaan ja miksi sodittiin?

Tänä päivänä on syytä kysyä miksi jotkut pojat ja nuoret miehet ovat mukana väkivaltaisissa jengeissä? Mikä aiheuttaa tuollaista typerehtimistä?

Ymmärtäminen ei ole hyväksymistä. Ymmärtäminen tekee mahdolliseksi ongelmien syihin puuttumisen. Sairauksienkin hoitaminen perustuu niiden syiden selvittämiseen. Tehdyistä rikoksista kuuluu saada Suomen lain mukainen rangaistus. Samalla on pyrittävä siihen, että vastaavien ilmiöiden synty voitaisiin estää jatkossa.

Suomessa toimii ammattimaisia rikollisjengejä, jotka tekevät rikoksia työkseen. Miksi niiden toiminta ei herätä yhtä paljon tunteita ja poliittisia kannanottoja, kuin osin teini-ikäisten nuorisorikollisten riehuminen?

Eikö olisi pikemminkin erikoista, ellei työttömyyden ja näköalattomuuden vaivaamassa maassa sekä kantasuomalaisista että ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajista löytyisi niitä, jotka juurettomuuden kokemusten ja syrjäytymisen takia hakevat sisältöä elämälleen päihteistä ja rikoksista?

Markku Envallin sanoin "Kotoutamme muukalaisia. Emme kotiuta muuttaneita". Miksi emme?

Miksi maan hallitus lupasi nuorisotakuun joka ei kuitenkaan toimi? Joutilaat nuoret miehet ovat levottomuuksien ja ongelmien lähteitä missä tahansa. Nuorten miesten joutilaisuus taas kertoo yhteiskunnan epäonnistumisesta. Suomen historia tuntee omat puukkojunkkarinsa.

Voi tietysti myös kysyä miksi systeemimme kieltää turvapaikan hakijoita tekemästä työtä? Miksi ulkomailta toimivat vuokratyöläisiä käyttävät yritykset voivat polkea työehtoja ja palkkoja?

Tyytymättömyyttä on helppoa purkaa heikommassa asemassa oleviin. On helppo nähdä vikaa ja syytä toisenlaisissa. On helpompaa potkia alaspäin kuin ylöspäin.

Maahanmuuttopolitiikasta voi olla montaa mieltä. Oltiinpa siitä mitä mieltä tahansa, ihmisiä, jotka tulevat Suomeen pakolaisina tai työn perässä, pitää kohdella hyvin.

Suomen todellinen työttömien määrä on lähes 500 000. Se ei ole maahanmuuttajien syytä. Eikä edes maahanmuuton syytä. Joka niin väittää, antaa maahanmuuttajille todelliset superkyvyt: yhden maahanmuuttajan pitäisi maahan tullessaan tuhota melkoisen monta työpaikkaa.

Itsenäisyyspuolue ei hyväksy väkivaltaa, ei myöskään rakenteellista väkivaltaa, kuten rasismia. Rasismia on ihmisryhmien negatiivinen kohtelu, jota oikeutetaan käsityksellä ryhmien välisestä perustavanlaatuisesta kulttuurisesta tai biologisesta erilaisuudesta.

Itsenäisyyspuolueen eduskuntavaaliehdokkaat sitoutuvat kannattamaan Suomen eroamista eurosta ja EU:sta sekä vastustamaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Ehdokkaat sitoutuvat myös periaatteeseen, jonka mukaan jokainen ihminen on yhtä arvokas kansallisuudesta, etnisestä taustasta, uskonnosta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Tämän pitäisi olla selvää tekstiä.

Ei kommentteja: