keskiviikko 24. syyskuuta 2014

EK:n laulut ja Stubbin leipä

Sen lauluja laulat kenen leipää syöt, tietää vanha sanonta. Laulun säveltäjästä ei ollut 24.9.2014 epäselvyyttä, kun Alexander Stubb julkisti kokoomuksen seitsemän vaalitavoitetta ”puheenjohtajan hattu päässä”. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n poliittisena puhetorvena kokoomus on toiminut jo pitkään, mutta Suomen tämänhetkisessä tilanteessa asetelma vaikutti hirvittävän jo polvihousupääministeriäkin – muulla tavoin ”tässä voi olla vähän raflaavaa tarinaa” -heittoa ei voi oikein tulkita.

Kun kysyy katekismuksen sanoin ”mitä se on”, kokoomuksen – eli EK:n - seitsemän tavoitetta on helppo kääntää suomeksi ja tiivistää pähkinänkuoreen: tavoitteena on entisen menon jatkaminen mutta vauhdin kiihdyttäminen. Suuremmat tuloerot, terveys- ja sosiaalipalvelujen yksityistäminen, koulujen ja päivähoidon kurjistaminen, eläkkeiden ja työttömyysturvan leikkaukset. Yritys- ja pääomatuloverojen kevennykset hyödyttävät niitä, joille verojen maksaminen on jo nyt vapaaehtoinen valinta vaihtoehtonaan veroparatiisien kautta tehtävä veronkierto. Korkea arvonlisävero taas tappaa pienyrityksiä ja leikkaa pienituloisimpien ostovoimaa. Leipäjonot kasvavat.

Miksipä EK-kokoomus vähempään tyytyisi, koska tähänkin asti on saatu läpi kaikki mitä on keksitty ja kehdattu pyytää. Jos Stubbin henkilökohtainen suosio riittää pitämään kokoomuksen kannatuskyselyjen kärkisijoilla, runsaalla rahalla rasvatuille vaalivankkureille on hyvä hypätä. Raaka ja härski ahneuden ideologia kätketään vanhalla ”vaihtoehtoja ei ole” -väittämällä. Selvää on, että rahaa ja sen myötä näyttävyyttä kokoomuksen kampanjasta ei tule puuttumaan.

Vaikka EK:n lauluja laulaakin, pääministerinä Stubb syö hoveineen pääasiassa meidän Suomen kansalaisten pöydissä. Vieraiden toivottavuudesta ja laulujen laadusta voi jokainen äänioikeutettu kertoa mielipiteensä vaaliuurnilla.

Ei kommentteja: