perjantai 8. elokuuta 2014

Kokoomus leikkii tulella

Tappiot ovat viisautta. Kovin suureen viisauteen sinulla ei ole varaa. Nämä Paavo Haavikon sanat ovat ajankohtaisia EU-Suomessa kesällä 2014.

Pääministeri Stubb totesi äskettäin, että Suomen puolueettomuus heitettiin ikkunasta ulos, kun Suomi liitettiin Euroopan unioniin. Pääministerin mielestä tämä oli hyvä asia. Ikkunasta ulos on heitetty myös valtiollinen itsenäisyys ja oma raha.

J.V.Snellman arvioi 1800-luvun puolimaissa Suomen tilaa synkästi: ”Suomen kansa on laskettu hautaansa. Siitä itsestään riippuu, nouseeko se sieltä”.

Suomi nousi ja se tapahtui muun muassa 1860 saadun oman rahan ja 1917 saadun valtiollisen itsenäisyyden ansiosta. Puolueettomuuspolitiikkaa ryhdyttiin tosissaan toteuttamaan hävittyjen sotien jälkeen pakon edessä. Nykytilaa ajatellen on hupaisaa, että puolueettomuuspolitiikan isä oli kokoomuslainen J.K.Paasikivi.

Nyt kokoomus leikkii tulella - voi vain toivoa, ettei synny nyt jo nähtyä pahempia vahinkoja. Mahdollisuudet siihen ovat valitettavasti olemassa.

Luopuminen itsenäisyydestä, puolueettomuudesta ja omasta rahasta tapahtui Suomen omilla päätöksillä. Nämä historialliset päätökset olivat suuria virheitä, joiden koko hinta ei ole näkyvissä, vaikka sitä on maksettu jo pitkään.

EU-jäsenyys ja euroon siirtyminen ovat tehneet Suomesta yhä enemmän tekemisen kohteen. On siis tapahtunut päinvastoin kuin on luvattu. EU-jäsenyyttä perusteltiin pääsyllä niihin pöytiin, joissa päätöksiä tehdään. ”Mennään mekin päättämään Euroopasta”, julisti eräs entinen pääministeri ennen EU-päätöstä.

Poliittinen johto on näköalaton ja kyvytön seisomaan omilla jaloillaan. Tämä alamaisuus on tehnyt koko Suomesta alamaisen. Kansanvalta, demokratia on muutettu näennäiseksi. Kansalaiset ovat siis kotimaansa lailla yhä enemmän tekemisen kohteita.

Historia on paljolti entisten kansakuntien historiaa. Pienet kansat ja valtiot voivat hävitä kokonaan helpommin kuin suuret. Kuinka ikäviltä kuulostavatkaan Dostojevskin sanat Suomen autonomian ajalta: ”Suomalaiset eivät ole valtiota muodostava kansa, vaan suurvaltojen rakennusainetta”. Suomalaiset itse näyttävät lähivuosina ja vuosikymmeninä oliko kirjailija oikeassa.

Ei kommentteja: