maanantai 7. heinäkuuta 2014

Terveiset Iranista

80 miljoonan asukkaan Iran on viisi kertaa Suomen kokoinen, joten kovin perusteellista kuvaa ei satunnainen matkailija voi viikossa saada.

Ihmiset elävät kuten muuallakin omassa arjessaan. Mielikuvat Iranista ovat yleensä melko ankeita. Viikon matkakokemuksen mukaan iranilaiset kuitenkin suhtautuvat muualta tulleisiin matkailijoihin joko myönteisesti tai erittäin myönteisesti. Yhtään vihamielisyyteen viittaavaa palautetta emme kohdanneet.

Jotakin iranilaisista ehkä kertoo se, että kun odotimme ystävämme talon edessä hänen saapumistaan, tunnin aikana tuli neljä yhteydenottoa. Naapurin tytär toi jäävettä juotavaksi, toinen naapuri pyysi kotiinsa juomaan teetä, juttusille tullut insinööri pyysi illalliselle ystävänsä kotiin toiselle puolelle kaupunkia ja viereisen kerrostalotyömaan nurkassa muutamien huonekalujen turvin majoittunut afgaanimies pyysi myös "kotiinsa".

Iran on vuoden 1979 ns. islamilaisesta vallankumouksesta ollut shiialaisten johtama virallisesti islamilainen tasavalta. Tuo vallankumous ei tosiasiassa ollut vain islamilainen, mutta islamistit ottivat sen haltuunsa ja nimiinsä.

Suuri osa väestöstä on vain muodollisesti islamilaisia. Maallistuminen kasvaa varsinkin nuorten keskuudessa. Ja nuoria Iranissa on, sillä 60 prosenttia iranilaisista on alle 30-vuotiaita.

Uusimmat kännykät ja muut tiedonsiirtovälineet ovat ainakin Teheranissa ja entisessä pääkaupungissa Isfahanissa tavallisia. Netin kautta informaatio muokkaa ihmisten ajattelua. Monet nettipalvelut on sensuroitu, mutta sensuuri on helposti kierrettävissä.

Suuria etuja nauttivat mullahit, uskonnolliset johtajat eivät nauti suurtakaan arvostusta kansan parissa, vaan päinvastoin heitä halveksitaan yleisesti.

Pienen piirin etuoikeuksia suojeleva hallinto on ajanut paljon toisinajattelijoita maanpakoon. Irania vaivaa kuihduttava aivovienti. Kymmenien prosenttien työttömyydestä kärsivässä maassa huomattava osa erityisesti nuorista on valmis muuttamaan ulkomaille.

Naapurimaat eivät muuttajia juuri houkuta. Iran on erään kommentin mukaan kuin saari, kun sitä ympäröivät USA-vetoisista sodista kärsivät Irak ja Afganistan, sekä Pakistan, jolla myös on suuria sisäisiä ongelmia.

Erityisesti nuoret naiset ovat hyvin motivoituneita kouluttautumaan. Yliopisto-opiskelijoista suurin osa on naisia.

Nuorten naisten on sanottu olevan Iranin vihaisin kansanosa. Naisia koskevat tiukat pukeutumismääräykset huivipakkoineen. Sukupuolten tasa-arvoon on muutenkin matkaa.

Voi veikata, että kymmenen vuoden kuluttua tilanne on muuttunut. Onko silloin pappisvallan tilalle tullut sotilasdiktatuuri vai onko käännytty kohti kansanvaltaisempaa hallintoa, jää nähtäväksi.

Persia on ollut kansojen sulatusuuni tuhansien vuosien ajan. Sinne on virrannut asukkaita niin pohjoisesta, kuin idästä ja lännestä.

Pääkaupunki Teheran sijaitsee Kaspian merta - joka on maailman suurin järvi - reunustavien vuorten eteläpuolella kuivassa ilmastossa, jossa kesälämpötila on päivisin 35-40 astetta. Teheranista etelään kohti aavikoita mentäessä on lämpimämpää.

Iranin pääkieli farsi on erilainen kuin arabia, vaikka kirjaimisto on käytännössä sama.

Persialaisia ei pidä mennä sanomaan arabeiksi. Persian alueen tunnettu historia ulottuu n. 9000 vuoden taakse. Suurimmillaan Persian valtakunta ulottui Kreikan koillisosasta Intian Indus-joelle ja Etelä-Egyptistä Mustallemerelle.

Vasta parisataa vuotta sitten siirtomaavallat lohkaisivat Iranista erillisiksi alueiksi mm. Irakin ja Afganistanin ja Venäjään liitettiin alueita Iranin pohjoisosasta.

Lyhyelläkin matkalla huomaa, että nähtävää Iranissa riittää. Vaikkapa Abiane, vuoristokylä 70 kilometrin päässä Kashanista. Kylä on ollut asuttu 2500 vuotta. Tuossa ruskeasta kivestä tiiviisti rakennetussa vuoristokylässä aika tuntuu pysähtyneen. Kännykät kyllä toimivat ja hotellia rakennetaan kylän laidalle.

Internetin hyviin puoliin kuuluvat palvelut, jotka helpottavat kanssakäymistä. "Sohvasurffaus" on yksi sellainen. Erityisesti nuorten suosiossa oleva palvelu mahdollistaa yhteydenotot matkustavaisten ja heitä majoittavien kesken.

Sohvasurffauksen suosion yksi syy lienee mahdollisuus löytää maksutonta majoitusta. Vielä tärkeämpänä voi pitää tilaisuutta tutustua paikallisiin ihmisiin ja heidän arkeensa. Palvelun sisältämä mahdollisuus antaa palautetta palvelun käyttäjistä vähentää ainakin kotiväen huolta kauas matkaavien pärjäämisestä. Matkustettaessa on toki aina syytä tiettyyn varovaisuuteen.

On syytä pitää erillään mielikuvat minkä tahansa maan hallinnosta ja toisaalta maasta itsestään ja sen asukkaista.

Ei kommentteja: