perjantai 18. heinäkuuta 2014

Suomi-Areenan sananvapauskeskustelussa ei mainittu sananvapautta

Porin SuomiAreenassa järjestettiin 16.7. kaksiosainen "MTV:n suuri sananvapauskeskustelu". Ensimmäisessä runsaan tunnin osiossa keskustelelijoina olivat MTV:n, Sanoma Media Finlandin ja YLE:n toimitusjohtajat sekä opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

Mielenkiintoisinta oli, että sanaa "sananvapaus" ei mainittu keskustelussa kertaakaan. Keskustelu velloi kuin kissa kuuman puuron ympärillä siinä, miten ja mistä kaupallisille mediayhtiöille löytyisi lisää rahaa. Yleisön joukosta kuului kitkeriä kommentteja siitä, kuinka suuret mediatalot ovat jakaneet vuosikymmenten aikana kertyneet valtaisat voittonsa omistajille ja ovat nyt kärkkymässä valtion tarjoamaa innovaatiotukea. Tätä tukimuotoa viestintäministeri hehkutti useaan otteeseen. Juontaja Tuomas Enbuske ilmetteli, mitä järkeä oli korottaa lehtien arvonlisäveroa ja jakaa sitten medialle julkista tukea.

Sananvapaus on mielenkiintoinen asia. Yleinen näkemys on, että Suomeen mahtuu vain yksi totuus kerrallaan. Tämä näkyy julkisessa keskustelussa. Nykyisessä taloudellisessa kriisissä tulevaisuuden vaihtoehdoista "keskustelevat" samat ihmiset, jotka ovat vastuussa harjoitetusta politiikasta. Julkista keskustelua voi kuvata sanalla vaihtoehdottomuus.

On syytä kysyä, kuuluuko sananvapauteen myös mahdollisuus vuoropuheluun.

Sananvapaus toimii Suomessa tietyissä raameissa. Tällä hetkellä raamit ovat EU-jäsenyydessä. EU-jäsenyyden hyväksyminen mahdollistaa laajemman sananvapauden ja osallistumisen. Ja päinvastoin. Vaatimus Suomen itsenäisyyden palauttamisesta, siis EU:sta eroamisesta, ei kuulu EU-Suomessa julkiseen keskusteluu. Näin on siitä huolimatta - tai sen takia - että vaatimuksen kannattajien määrä lasketaan kymmenissä prosenteissa kansalaisista,

Eräs yli 90-vuotias kansalaisaktiivi sanoi kerran, että kyllä ihmiset osaavat tehdä oikeita ratkaisuja, kun he saavat oikeita tietoja. Siinä on hyvin kuvattu sananvapuden ja demokratian, kansanvallan yhteys.

Puutteellinen sananvapaus ja puutteellinen keskustelukulttuuri johtavat siihen, että tulevat yhteiskunnalliset muutokset ovat Suomessa äkkinäisempiä ja jyrkempiä kuin ne muuten olisivat. Kun muutospaine ei pääse ajoissa purkautumaan, on olemassa ylikiehumisen vaara.

Ei kommentteja: