perjantai 4. heinäkuuta 2014

Suomen kokonaistuotantoon 30 prosentin lisäys jo ensi vuonna?

Ainakin Italia ja Iso-Britannia ovat ilmoittaneet lisäävänsä maidensa BKT-lukuihin, siis kokonaistuotantoon, huumekaupan ja prostituution arvon. Tämä avaa mielenkiintoisia näkymiä. Erityisesti kun otetaan huomioon voimakas virallinen paine BKT:n lisäämiseen ja tuon mittarin käyttö mm. EU-maiden velkaantumisen seurannassa, jatkuvat hyvinvointipalvelujen leikkauspaineet sekä eriasteisten pakotteiden käyttö ylivelkaantuneita maita kohtaan.

BKT-laskelmiin otettu huumekauppa ja prostituutio siis tunnustetaan hyödyllisiksi ainakin Italiassa ja Britanniassa. BKT-tilastoja uusitaan myös EU:n laajuisesti. Mm. aseostot kasvattavat bkt:ta ja tilastot uusitaan sen mukaan. Suomelle arvioidaan tilastomuutoksesta neljän prosentin kasvusykäystä.

Suomessa voitaisiin ottaa suuri askel talouspolitiikassa ja olla edelläkävijöitä maailmalla. Kysykäämme itseltämme, haluammeko Suomen kokonaistuotantoon varovaisesti arvioiden 30 prosentin lisäyksen jo ensi vuonna? Jos haluamme, päätetään siis ottaa kotona tehtävä työ mukaan BKT-laskelmiin. Kodeissa - tai "kotitalouksissa" jos se helpottaa asiaa - tehtävä ruuanlaitto, siivous, lasten hoito ym. työ on nyt BKT-lukujen ulkopuolella. Kun prostituutio ja huumekauppa kelpaavat, miksi ei kotityö kelpaisi?

BKT:n lisäys kolmanneksella saisi monet asiat näyttämään toisilta. Vähintä mitä voidaan tehdä, on päivittää talouteen ja talouspolitiikkaan liittyviä uskomuksia. Taloudessa on kyse sopimuksista. Se, keiden ehdoilla ja keiden hyväksi sopimuksia tehdään on hyvin tärkeää.

Talouden ja markkinoiden tulee palvella ihmistä eikä päinvastoin, kuten nyt tapahtuu. On kestämätöntä, että yhteiskunnallista kehitystä sääntelevät suuryritysten ja -sijoittajien edut.

Rahaa, sen olemusta ja merkitystä pitää tarkastella nykyistä avoimemmin. On mieletöntä, että yksityiset pankit luovat rahan velkana ja valtiot joutuvat ottamaan velkaa noilta pankeilta, joiden olemassaolon valtiot samalla takaavat. Rahan hallinta kuuluu valtioille ja Suomen osalta Suomelle eikä EU-valtiolle.

Suomalaisten on syytä herätä huomaamaan, että kestävällä tavalla voimme suunnata tulevaisuuten vain omalla rahalla.

Ei kommentteja: