torstai 15. toukokuuta 2014

Myönteisen muutoksen tuulet puhaltavat

Myönteisen muutoksen tuulet puhaltavat maailmalla keväällä 2014. Vanha umpikujaan päätynyt järjestelmä haastetaan niin perusteidensa puolesta kuin käytännön tasollakin, ja uudet vaihtoehdot nousevat vääjäämättä esiin. Tänne kaukaiseen pohjolaan kevään henkäykset ehtivät yleensä viimeisinä, mutta muutoksen versot ovat nousseet näkyviin jo täälläkin.

Ranskalaisekonomisti Thomas Pikettyn uusi teos Pääoma 21. vuosisadalla on ehditty nimetä lähihistorian merkittävimmäksi taloustieteen teokseksi. Piketty varoittaa tuloerojen räjähdysmäisestä kasvusta, paluusta 1800-luvun luokkayhteiskuntaan ja länsimaisen demokratian vaarantumisesta. Lääkkeiksi Piketty ehdottaa progressiivista verotusta ja veroparatiisien pistämistä kuriin.

Suomen suosituimmaksi talousblogiksi on noussut Raha ja talous, jota pyörittävät tutkijat Jussi Ahokas ja Lauri Holappa julkaisivat maaliskuussa kirjan Rahatalous haltuun – irti kurjistavasta talouspolitiikasta. Holappa ja Ahokas ampuvat upoksiin nykyiset uusklassiseen talousteoriaan nojaavat näkemykset, joiden mukaan leikkauslistat, julkisen sektorin alasajo, työttömyysongelman sivuuttaminen ja tuloerojen kasvu ovat välttämättömiä.

Tarjontaa painottava uusklassinen talousteoria on se oppirakennelma, johon nyt vallitseva uusliberalistinen yhteiskuntanäkemys nojaa. Teoria kyseenalaistetaan yhä laajemmin: hiljattain uutisoitiin kuudentoista maan taloustieteen opiskelijoiden vaativan monipuolisempaa opetusta ja muiden teorioiden nostamista esiin.

Samalla kun järjestelmän perusteet kyseenalaistetaan, myös sen käytännön sovellukset saavat osakseen kasvavaa vastustusta. Helsingin Sanomat uutisoi 13.5. gallup-tuloksesta, jonka mukaan usko talouskuripolitiikkaan hupenee täälläkin – leikkausten ja säästöjen toimivuutta epäilee jo yli neljännes suomalaisista. Samalla asialla oli myös huhtikuinen Nyt saa riittää -mielenosoitus, joka keräsi suomalaisittain todella laajan väkijoukon vastustamaan hallituksen umpimielisesti ajamaa leikkauspolitiikkaa.

Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen antaa pääministerille täystyrmäyksen Uudessa Suomessa julkaisemassaan avoimessa kirjeessä: eurosta ei ole ollut Suomelle mitään taloudellista hyötyä. Kanniaisen työryhmän teos Euron tulevaisuus – Suomen vaihtoehdot listaa kyllä euron Suomelle tuottamia ongelmia tavalla, jota vallanpitäjät eivät ole kyenneet kiistämään.

Nykyisen politiikan näköalattomuus ja toivottomuus on selvää. Epäkohtia osoitetaan ja muutosta vaaditaan yhä laajemmalla rintamalla. Valtaan ripustautuneet ja asemansa kangistamat eduskuntapuolueet ovat toki huomanneet kasvavan tyytymättömyyden, mutta reagoivat pistämällä päänsä pensaaseen ja pyrkimällä keskustelun vaientamiseen valta-asemansa ja siihen kytkeytyvän rahan voimin. Niinpä vaalien alla nähdään taas monta irvokasta kohtausta näytelmästä, jossa leikitään että kaikki on niin kuin ennenkin.

Suuri osa mediasta näyttää valinneen puolensa ja toimii nykyisten valtapuolueiden ehdoilla. Edellä luetellut muutoksen merkit ovat selviä, ja vaihtoehtoja tarjoavat voimat ovat kutsuttavissa julkiseen keskusteluun haastamaan nykyinen umpikujaan päätynyt valta. On kuvaavaa ja surullista, ettei media tätä mahdollisuutta käytä. Suomalainen media on osa ongelmaa eikä osa ratkaisua.

Itsenäisyyspuolueen johdonmukainen näkemys on alusta saakka ollut se, että oman rahan ja päätösvallan palauttaminen on välttämätöntä Suomelle. IPUn vaalilause ”Omalla raha tulevaisuuteen” kuvastaa toivoa paremmasta ja umpikujasta pääsyn mahdollisuutta.

Muutos on tulossa vääjäämättä, vaikka aikataulu on vielä avoin. Tämän kevään vaaleissa me kaikki voimme kuitenkin tehdä oman osamme sen jouduttamiseksi.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Vaikutat viisaalta kaverilta. Arvostan erityisesti mielipiteidesi takana olevia hyviä näkökulmia, jotka monelta muulta ehdokkaalta on jäänyt havaitsematta. Taidat saada ääneni.

Antti Pesonen kirjoitti...

Kiitos lämmittävästä palautteesta. Monien mielestä eurovaalit ovat turhat vaalit, mutta erityisesti niiden, jotka haluavat muutosta asioihin, kannattaa käyttää ääntään sen puolesta.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Antti

Eilinen TV-esiintymisesi oli vakuuttavaa. Puhut asiaa ja uskon että kannatuksenne lisääntyy jo nyt EU vaaleissa. Voimia ja tsemppiä.. pidä lippu korkealla!

t. Juha