sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Miksi Helsingin sanomat valehtelee puolueiden eurokannoista?

Helsingin sanomat julkaisi nettisivullaan 11.5. toimittaja Piia Elosen jutun otsikolla ”Kristilliset, vasemmisto ja perussuomalaiset kertovat eurovaalikantansa selvimmin”. Tekstissä väitettiin, että "Yksikään suomalaispuolue ei aja eurosta irtautumista, eivät edes perussuomalaiset." Jutun lopussa on linkit eduskuntapuolueiden eurovaaliohjelmiin.

Väite, että yksikään suomalaispuolue ei aja eurosta irtautumista ei pidä paikkaansa. Itsenäisyyspuolueen (IPU) vaaliteema on "Omalla rahalla tulevaisuuteen". IPU haluaa Suomelle oman rahan ja itsenäisyyden, siis eron eurosta ja EU:sta. Eduskunnan ulkopuolella olevissa puolueissa on muitakin, joilla on sama tavoite.

Miksi Hs valehtelee puolueiden eurokannoista? IPU:n tiedotteet ja myös vaaliohjelma on lähetetty myös Hs:n sähköposteihin, joten tietämättömyydestä tuskin on kyse.

Helppo selitys on se, että kun puhutaan ”puolueista”, tarkoitetaan eduskunnassa edustettuina olevia puolueita. Vain niistähän julkisuudessa yleensä puhutaan. Ryhmä ”muut” on nimetön ja kuvaton joukko ”puolueita”, joita ei näköjään ole niin väliä mainita edes vaalien alla. Puolueet, jotka toimivat ilman veronmaksajilta kerättyjä puoluetukia voidaan jättää myös ilman ilmaista julkisuutta. Sen verran ammattitaitoa ja/tai rehellisyyttä tiedotusvälineiltä kuitenkin voi vaatia, että kun tarkoitetaan eduskuntapuolueita, mainitaan se selvästi.

Vaikeneminen harjoitettavan politiikan vaihtoehdoista on tehokasta vallankäyttöä. Kuinka pitkään se onnistuu, riippuu vaihtoehtojen esittäjistä ja kansalaisista. Mikään hallitusvalta ei pysy pystyssä ilman kansan tukea, sanoi muinainen kiinalainen viisas. Tuo tuki voi olla aktiivista tai passiivista. Passiivista tukea hallitusvallalle on äänestämättä jättäminen ja selän kääntäminen kaikelle poliittiselle osallistumiselle.

Helsingin sanomat oli nykyistä selvästi suurempi sanomalehti kun se 16.10.1994 vauvankuvalla varustetulla etusivullaan kehotti äänestämään EU-jäsenyyden puolesta. Kun maan suurimmissa tiedotusvälineissä seuraavan kerran moititaan muiden maiden demokratiaa ja propagandaa, kannattaa muistaa miten sitä Suomessa toteutetaan.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten puolue, jonka ehdokkaana on Jon Hellevig, voi väittää puolustavansa Suomen itsenäisyyttä?
Paljonko saatte rahaa Kremlistä?

Antti Pesonen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Antti Pesonen kirjoitti...

Nimettömän ja asiattoman viestin voisi hyvin poistaa, mutta loukkaus häpäisee vain sen esittäjän.

IPU saa mitään rahaa ulkomailta.

IPU:n kaikki ehdokkaat ovat sitoutuneet vaatimukseen Suomen itsenäisyyden ja oman rahan palautamisesta.
Siis toisin kuin EU-puolueiden ehdokkaat, jotka pitävät kiinni Suomen alamaisuudesta.

Anonyymi kirjoitti...

Taisivat Helsingin Sanomissa haluta antaa kansalle kuvan, että ei ole olemassakaan vaihtoehtoa eu:sta eroamiseen. Nyt vaan tsemppiä kampanjaan, niin suomalaiset saavat mahdollisuuden valita omaan päättelykykyynsä pohjautuen eikä vain median luomien mielikuvien mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Suomeen tarvittaisiin vaihtoehtoinen media. HS ja Yle dominoivat ainakin pääkaupunkiseuden mediaa mielinmäärin. Olen itsekin kauhulla seurannut näiden EU-vaalien journalismia (jos sitä edes journalismiksi voi kutsua). On ihmeellistä että miten ihmeessä pienpuolueuiden esittämä aiheellinen kritiikki mediasensuurista ei saa Suomessa mitään vastakaikua oikeusoppineilta.