perjantai 11. huhtikuuta 2014

Natoa myydään epätoivoisesti taloudella

Martti Ahtisaaren mielestä Nato-jäsenyys hyödyttäisi pahasti velkaantunutta Suomea. Sotilasliiton jäsenyys lisäisi hänen mielestään muiden valtioiden luottamusta Suomea kohtaan. Ahtisaari arvioi, että jäsenyys saattaisi lisätä investointeja Suomeen.

Suomen eurojäsenyys on taloudellinen katastrofi, joten sitä perustellaan turvallisuuspolitiikalla. Suomen Nato-jäsenyys olisi puolestaan turvallisuuspoliittinen katastrofi, joten sitä perustellaan taloudella.

Ahtisaaren esitys vaikuttaa lähinnä epätoivoiselta. Todellisuudessa Nato-jäsenyys ensinnäkin lisäisi Suomen asemenoja. Mikä tärkeintä Nato-jäsenyys ei lisäisi Suomen turvallisuutta, vaan päinvastoin. Ja sekö muka houkuttelisi Suomeen investointeja, että täällä olisi kasvanut turvallisuuspoliittinen jännite?

Naton turvatakuisiin luottavien on syytä miettiä, miksi suuret Nato-maat pitäisivät kiinni sotilaallisista sitoumuksistaan, jos ne ovat käymässä niille kalliiksi. Eiväthän nuo maat noudata edes taloudellisia sitoumuksia, silloin kun joutuisivat niistä kärsimään. Tämä on nähty euro-sopimuksissa moneen otteeseen.

Vuosia sitten sanottiin, että itsenäisyys, demokratia ja puolueettomuus kuuluvat Suomessa yhteen ja jos yksi niistä menetetään, menetetään kaikki. Ihmeellistä, mutta totta, juuri noin on EU:hun liitetylle Suomelle käynyt.

Onneksi itsenäisyys, demokratia ja puolueettomuus voidaan palauttaa irtautumalla eurosta ja EU:sta eduskunnan päätöksellä. Eurovaaleissa asialle voidaan jo antaa vauhtia tukemalla ”Omalla rahalla tulevaisuuteen” –linjaa.

Ei kommentteja: