tiistai 25. maaliskuuta 2014

Yksityistäminen on sote-uudistuksen kova ydin

Sote-uudistuksesta tiedotettiin näyttävästi. Tämä ei ole ihme. Kataisen umpikujahallituksen suurin vahvuus ja keskeisin osaamisalue on tiedotustilaisuuksien järjestäminen. Näissä tilaisuuksissa yhdistetään ministereiden saama maksimaalinen mediahuomio ja varsinaisen sisällön mahdollisimman suuri hämärtäminen. Konkreettiset päätökset ja niiden seuraukset jätetään avoimiksi. Sote-tiedotustilaisuus ei poikennut tästä kaavasta muuten kuin siltä osin, että mukaan keskinäisen kehumisen kerhoon oli kutsuttu myös nykyisin oppositiota leikkivät keskusta ja perussuomalaiset. Viesti oli kirkas: nykyisten eduskuntapuolueiden joukosta ei vaihtoehtoa löydy.

Mutta mitä paljastuu hallituskauden mittaisen sote-farssin pinnan alta? Itsenäisyyspuolue on jo vuosia esittänyt erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon rakenteiden yhdistämistä. Nyt tähän ollaan menossa. Se kuulostaa periaatteessa hyvältä. Mutta kun hallitus on samalla jatkamassa sosiaali- ja terveyspalvelujen kurjistamista uusilla budjettileikkauksilla, on selvää että palvelujen yksityistäminen nostetaan voimakkaasti esiin maakunnat ylittävissä kokonaisuuksissa. Tähän suuntaan ohjaa myös EU julkista rahoitusta ja palvelujen kilpailuttamista koskevine direktiiveineen.

Sosiaali- ja terveysministeriön sosiaali- ja terveyspalveluosaston päällikkö Kirsi Varhila ja Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve muistuttavat MTV:llä, ”että sote-uudistuksessa on kyse terveydenhuollon rakenteiden uudistamisesta. Se, miten palvelut käytännössä tuotetaan, pohditaan myöhemmin sote-alueilla”. Taloussanomien jutussa yksityisten terveystalojen johto itkee puolestaan krokotiilin kyyneleitä sote-uudistuksen vuoksi. Uudistusta muka pelätään, mutta kun sen tuomia mahdollisuuksia pohditaan, kellossa on toinen ääni. Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen pitää hyvänä asiana palvelujen järjestäjän ja tuottajan erottamista toisistaan, ja samalla linjalla on Mehiläisen toimitusjohtajan Matti Bergendahl, jonka mukaan ”Tärkeintä on, että vihdoin järjestämisvastuu eriytetään palvelutuotannosta. Tämä mahdollistaa uusilla sote-alueilla esimerkiksi palveluiden kilpailuttamisen, mikä tarjoaa yksityisille palveluntuottajille kasvun mahdollisuuksia”.

Mehiläinen ja Terveystalo ovat ulkomaisten pääomasijoittajien omistamia ketjuja, jotka ovat olleet julkisuudessa paljon esillä veroparatiisikytkentöjensä kautta. Pienet julkisuuskolhut eivät niiden menoa haittaa. Yritysten rahoitusasema on sellainen, että ne voivat tarvittaessa tuottaa palveluja alle tuotantokustannusten. Julkinen sektorin palvelutuotanto saadaan näyttämään kannattamattomalta, ja pienemmät yksityiset palveluntuottajat eivät kestä mukana kilpailussa. Markkinoiden valloituksen jälkeen on rahastuksen vuoro. Tälle toiminnalle nyt niin juhlittu sote-uudistus avaa uusia mahdollisuuksia.

Ei kommentteja: