tiistai 18. helmikuuta 2014

Talouden ”tosiasiat” ovat poliittisten valintojen tulosta

EU:n keskuspankin haarakonttorin, eli ”Suomen pankin” pääjohtaja Erkki Liikanen haluaa erottaa talouden ”tosiasiat” ja politiikan piiriin kuuluvat arvovalinnat http://yle.fi/uutiset/liikanen_sopeutuksesta_talouden_tosiasiat_erotettava_politiikasta/7092476

Talouden niin sanotut tosiasiat ovat kuitenkin poliittisten valintojen tulosta. Ns. kestävyysvaje – eli valtion tulojen ja menojen miinusmerkkinen erotus - on aiheutettu suomalaisin poliittisin päätöksin. Liikasenkin yllyttämänä on 1990-luvulta alkaen kevennetty lähinnä suurituloisten vuotuista verotusta summalla, joka vastaa kestävyysvajetta. On myös luotu olosuhteet, joissa suuret taloudelliset toimijat vievät voitot verotuksen ulottumattomiin. Lisäksi on myyty polkuhintaan tuottavaa valtion omaisuutta.

Määräävä talouden tosiasia on Suomessa käytössä oleva raha, euro. Se on tuotu Suomeen ilman eduskunnan säätämää lakia ja vastoin kansalaisten ilmeisen enemmistön tahtoa. Kyse on ollut poliittisesta valinnasta, jonka hintaa maksavat useimmat suomalaiset vielä pitkään.

Kyvyttömyys ja haluttomuus nähdä nykyiset talouden "tosiasiat" tuotettuina, tehtyjen poliittisten valintojen tuloksina, on vallitsevassa järjestelmässä perushyve. Normaalin ajattelun piirissä kyse on nimenomaan ajattelun puutteista, kyvyttömyydestä ja typeryydestä.

Kuulu taloustieteen professori J.K. Galbraith kutsui taloustiedettä uskomusjärjestelmäksi. Liikanen pyrkii tekemään taloudesta uskonnon ja ylätason järjestelmän.

Kysymys kuuluu, milloin kansalaiset sanovat riittävän selvästi: Jo riittää! ja lisäksi vaativat suuntaamista omalla rahalla tulevaisuuteen.

Ei kommentteja: