perjantai 14. helmikuuta 2014

Homerakentamisen lopettaminen on yksinkertaista

On arvioitu, että kolmannes Suomen julkisista rakennuksista kärsii kosteusongelmista. Erilaisia rakennusvirheitä paljastuu uusista rakennuksista hälyttävän paljon. Hyvälaatuisen rakentamisen mahdollisuudet ovat periaatteessa paremmat kuin koskaan. On ylen määrin tavaraa ja koulutettuja tekijöitä, toisin kuin vain muutamia vuosikymmeniä sitten. Erilaisia rakennusmateriaaleja on valtava valikoima. Ja on tietoa rakentamisesta.

Kuitenkin rakentamisen laatu on erittäin vaihteleva. Toki tehdään niin hyvää laatua kuin parhaista materiaaleista ja osaamisesta voi odottaa. Mutta liian paljon rakennetaan luokattoman huonosti, suorastaan rikollisen piittaamattomasti.

Rakennusvalvontaa lienee enemmän kuin koskaan. Ja tuskin koskaan on Suomessa rakennettu tahallaan niin huonoa laatua kuin nyt. Valvonta ei siis toimi oikein. Mutta ongelma ei ole syntynyt valvonnan puutteesta, joten sitä tuskin voidaan valvonnalla korjata.

Ongelmia on vähiten siellä, missä rakennuksen tuleva käyttäjä on itse paikalla rakennusvaiheessa.

Rakentamisen ongelmat voidaan kiteyttää yhteen sanaan: Vastuu. Kukaan ei tee tai teetä työtä piittaamattomasti, jos joutuu vastaamaan työn tuloksista henkilökohtaisesti.

Huonosta rakentamisesta päästään eroon, kun yritysten ja laitosten sijasta vastuu rakentamisesta annetaan ihmisten kannettavaksi.

Jos rakentajana on yritys, määrätään vastuu yrityksen johdolle ja omistajille henkilökohtaisesti esim. kymmeneksi vuodeksi. Siihen loppuu homerakentaminen.

Jos tällaisen vastuun asettaminen ihmisille tuntuu kohtuuttomalta, on hyvä muistaa, että kenenkään ei ole pakko rakentaa toisille mitään.

Jos tuntuu että ehdotus ei ole tätä päivää, eikä toteuttamiskelpoinen pörssiyritysten maailmassa, silloin on kysyttävä halutaanko vastuuttomuuden ja piittaamattomuuden olevan myös tulevaisuutta.

Vastuun puutteen ongelma on vallalla muuallakin kuin rakentamisessa. Tässä kysymyksessä kuten niin monessa ratkaisu on yksinkertainen, mutta yksinkertaisin on usein vaikeinta. Yksinkertainen ja selvä vastaus tulee usein viimeiseksi eikä ensimmäiseksi.

Ei kommentteja: