maanantai 16. joulukuuta 2013

Miksi emme valinneet dollaria?

Jos uskomme hallitusta ja sitä myötäileviä tiedotusvälineitä, vieraan valuutan käyttäminen on Suomelle ratkaisevasti parempi vaihtoehto kuin oma raha.

Jos näin on, miksi ihmeessä me emme valinneet dollaria?

Suomi voi lainata USA:n dollareita rahoitusmarkkinoilta samalla tavoin kuin eurojakin. Luottoluokittajat tekisivät työnsä, ja Suomen ulkoisen velan määrä jatkaisi kasvuaan ihan niin kuin euroa käytettäessäkin.

Dollarin käyttäminen vapauttaisi meidät kuitenkin euroon liittyvistä takauksista ja vastuista, joiden tulevaa kokonaismäärää kukaan ei pysty arvioimaan.

Suomen vaikutusvalta keskuspankin tekemisten suhteen säilyisi ennallaan: pyöreänä nollana. USA:n keskuspankki FED on harjoittanut Euroopan keskupankki EKP:ta selvästi löyhempää rahapolitiikkaa, joka on elvyttänyt ainakin pörssikursseja, jos ei muuta.

Löysän rahapolitiikan myötä heikentänyt dollari voitelisi Suomen ulkomaankauppaa niin euroalueen suuntaan kuin muuallekin maailmaan. Öljytuloistaan riippuvaisen Venäjän kanssa käytävään kauppaan dollari toisi ennakoitavuutta: dollari on edelleen öljykauppiaiden valuutta.

Dollarin käyttöönotto helpottaisi myös valmistautumista EU:n ja USA:n valmistelemaan vapaakauppasopimukseen, jossa kuluttajien ja demokraattisen koneiston ääni jyrätään suuryritysten etujen tieltä. Kun Lissabonin sopimuksen myötä EU:lla on valta saattaa tämä jäsenmaitaan sitova sopimus voimaan, voisimme sentään lohduttauta sillä, että amerikkalaisten kanssa käytävässä kaupassa jäisi valuutan vaihtoon liittyvä vaiva pois.

USA:n dollaria käytetään maailmalla yleisesti toisena valuuttana oman maan rahan rinnalla, mutta Panaman, Itä-Timorin ja Ecuadorin tapaiset valtiot käyttävät sitä virallisena rahayksikkönään. En lainkaan epäile, etteikö Kataisen umpikujahallitus pysty rakenteellisilla uudistuksillaan saattamaan Suomea samaan seuraan. Eurokuntoon on päästy, seuraavaksi tavoitteeksi voitaisiin asettaa dollarikunto.

Todettakoon lopuksi ja selvyyden vuoksi, että olen itse oman rahan kannalla. Suomi tarvitsee oman keskuspankin ja valuutan sekä mahdollisuuden suoraan keskuspankkirahoitukseen.

Ei kommentteja: