torstai 5. joulukuuta 2013

Miehitetty Kreikka odottaa räjähdystä

Muutaman viime vuoden aikana on yli 5000 kreikkalaista päätynyt itsemurhaan. Vain vähän aikaa sitten itsemurha oli maassa lähes tuntematon asia.

Kolme neljästä kreikkalaisesta on menettänyt vähintään 40 prosenttia palkastaan. Pieniäkin eläkkeitä on leikattu puoleen.

Yli 300 000 kreikkalaista, pääosa nuoria, on muutamassa vuodessa muuttanut pois maasta.

Yli 600 000 kreikkalaista on ilman sähköä, koska monilla ei ole rahaa sähkölaskuun.

Vapaaehtoisjärjestöt ovat perustaneet liikkeitä, joista jaetaan ruokaa ilmaiseksi. Nyt Kreikan hallitus haluaa verottaa näitä ruokaa jakavia liikkeitä.

Verottaja voi uuden lain perusteella päästä ottamaan rahat veroihin suoraan ihmisten pankkitileiltä yhden vuorokauden päästä eläkkeen tai palkan maksun jälkeen.

Kiinteistöverot on kreikassa nostettu muutamassa vuodessa moninkertaisiksi. Tuoreiden uutisten mukaan 320 000 asuntoa huutokaupataan verojen maksamatta jäämisen takia.

Useimmat kreikkalaiset mitä ilmeisimmin tietävät, että veroilla kerätyt rahat menevät Kreikkaa lainoittaville ulkomaisille pankeille korkeakorkoisten lainojen korkojen maksuun.

Tunnelma Ateenan keskeisellä paikalla "Perustuslain aukion", Syntagman ja viereisen parlamenttitalon läheisyydessä on erikoinen. Konepistoolein aseistettuja sotilaita on katujen kulmissa tavallisena arkipäivänä, vaikka mielenosoituksia ei ole meneillään. Kreikan pääkaupunki näyttää miehitetyltä. Sellainen se onkin.

Taloudellinen miehitys toteutuu "troikan" eli Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF), EU:n keskuspankin, ja EU:n komission toimin. Mitään taloudellisia päätöksiä ei nyt voida tehdä Kreikassa ilman EU:n edustajien hyväksyntää. Kreikkalaiset eivät voi enää päättää omasta omaisuudestaan. Lyhyessä ajassa on yli 400 kreikkalaista lakia muutettu EU:n määräysten mukaisiksi.

Kreikan valtion velka, lähes 400 miljardia euroa, on niin sanotuista tukipaketeista huolimatta, paljon suurempi kuin ennen troikan maahantuloa.

"Menossa on sota. Sotaa käydään talouden avulla. Tulokset ovat samat kuin sodassa yleensä. Ihmisiä kuolee." Näin sanoi eläkeikään ehtinyt entinen korkea-arvoinen virkamies.

Pitkään Kreikan suurlähettiläänä eri maissa toiminut veteraanidiplomaatti arvioi, että laajat yksityisomaisuuden haltuunotot johtavat avoimeen väkivaltaan ja Kreikassa toimivan EU-hallinnon kaatumiseen. Tätä tulee arvion esittäjän mukaan seuraamaan uuden perustuslain laatiminen ja Kreikan siirtyminen omaan rahaan.

Kreikkalaisia on peloteltu eurosta eroamisen seurauksilla: "Menetätte saarenne" ja "lehmänne lakkaavat lypsämästä". Pelottelulle on tilaa mediassa, mutta avointa keskustelua eurosta eroamisen seurauksista ei ole. Demokratian syntysijoillakaan ei toteuteta ajatusta "demokratia syntyy keskustelusta".

Nuoren kreikkalaisen ekonomistin terveiset suomalaisille tulevat voimakkaan ihmetyksen saattelemina: "Suomessa on ollut ja on vieläkin jonkinlainen hyvinvointivaltio. Meidän kreikkalaisten pitäisi seurata teitä, mutta sen sijaan te nyt seuraatte meitä! Teidän pitää päästä eurosta nopeasti."

Ei kommentteja: