lauantai 30. marraskuuta 2013

Tunnelmia Kreikasta - velka, kansallinen valuutta ja demokratia

Ateenassa 30.11.-1.12.2013 pidettävä "Kansainvälinen konferenssi velasta, kansallisesta valuutasta ja demokratiasta" on jo ensimmäisenä päivänä osoittautunut suureksi menestykseksi.

On historiallista, että kymmenestä maasta on koolla tutkijoita sekä järjestöjen ja puolueiden edustajia, jotka sekä analysoivat meneillään olevaa eurokriisiä että esittävät ratkaisuehdotuksensa, jotka perustuvat tulevaisuuteen ilman euroa ja EU-jäsenyyttä.

Erityisen historiallista on, että valtaosa osallistujista tulee Välimeren maista - Kreikan lisäksi lähinnä Italiasta ja Espanjasta ja Ranskasta - joista ei ole totuttu kuulemaan ääniä, jotka vaativat irtautumista eurosta ja EU:sta.

Konferenssiin osallistuvia yhdistää myös se, että niitä ei voida kutsua äärinationalisteiksi, rasisteiksi tai populisteiksi.

Kreikan taloudellinen ja yhteiskunnallinen kriisi on syvä. Muut euromaat tulevat kuitenkin samaa tietä. Kansallisomaisuuden yksityistämisen ja työttömyyttä yhä pahentavien leikkausten lisäksi kreikkalaisten edessä on laaja yksityisomaisuuden siirto niiltä monilta, jotka eivät pysty maksamaan nopeasti ja suuresti korotettuja kiinteistöveroja.

Veteraanidiplomaatin arvio Kreikan tulevaisuudesta oli synkkä. Hänen mukaansa laajat yksityisomaisuuden haltuunotot johtavat avoimeen väkivaltaan ja Kreikassa toimivan EU-hallinnon kaatumiseen. Tätä tulee arvion esittäjän mukaan seuraamaan uuden perustuslain laatiminen ja Kreikan siirtyminen omaan rahaan. Puhuja piti arvioimaansa tulevaa väkivaltaa äärimmäisen valitettavana ja seurauksena EU:n määräämästä politiikasta.

Suomessa ei ole totuttu kuulemaan niin kovaa kieltä EU:n vallasta ja europolitiikan seurauksista, kuin mitä konferenssin jotkut osallistujat käyttivät.

Voi arvoida, että Ateenan konferenssi on merkittävä askel laajan yhteistyön rakentamisessa. Tuleva laaja suunnan muutos tarvitsee avoimempaa informaatiota ja tiedon levittämistä vaihtoehdoista. Aito demokratia syntyy keskustelusta.

Kreikkalaisia on suomalaisten tavoin peloteltu, että ilman euroa ja EU-jäsenyyttä he jäävät Euroopan ulkopuolelle! Kreikka on aina ollut Euroopassa ja tulee siellä pysymään. Sama on Suomen tilanne. Pelottelua ja europropagendaa ei pidä enää niellä.

Italialialainen taloustieteilijä Antonio Galloni totesi kreikkalaisille: "Kun te lähdette ulos eurosta, te löydätte heti monia ratkaisuja taloutenne järjestämiseen. Eurosta lähteminen on pikkujuttu. Se on romahduksen vaihtoehto".

Ei kommentteja: