perjantai 8. marraskuuta 2013

Nyt talkoisiin - te kaikki muut

Näinä päivinä tiedotusvälineet vaikuttavat olevan täynnä kriisitietoisuutta ja puolustustahtoa uhkuvia puheenvuoroja hyvinvointivaltion puolesta. Ihmisiä kutsutaan mukaan talkoisiin, nyt pitäisi pinnistää yhteisen asian puolesta.

Lähemmässä tarkastelussa tuo yhteinen asia osoittautuu hämmästyttävän usein taloudellisen ja poliittisen eliitin etujen valvomiseksi. Kyse onkin siitä, että kehityksen suuntaa ei eliitin mielestä tule muuttaa. Elinkeinoelämän valtuuskunnan, Evan tuore raportti kehottaa hyväksymään tuloerojen kasvun jatkossakin.

Hyvinvointivaltion puolustusstrategiaksi on puolestaan valittu pieneksi tekeminen ja piilottaminen. Kun vähän vielä leikataan, hyvinvointivaltio muuttuu näkymättömäksi asukkailleenkin. Kun se on niin pieni ettei sitä voi havaita, se on turvassa pahalta maailmalta ja voidaan julistaa pelastetuksi.

Keskustan puheenjohtaja Sipilä kuuluttaa talkoisiin Yleisradiota ja pitää suomalaisten nykyisiä tuloeroja sopivina. Kokoomuslainen kuntaministeri Virkkunen puolestaan kiukuttelee ministeriöille ja Kuntaliitolle siitä, ettei hänelle ojenneta valmista miljardin leikkauslistaa aiempien leikkausten valmiiksi raunioittamasta kuntasektorista. Hyvinvointivaltiota on ajettu alas nimenomaan kuntien valtionosuuksien leikkauksilla, ja hyväksi havaittua taktiikkaa aiotaan jatkaa. Vanhustenhuollon liiallista henkilökuntamäärää kauhistelevalta Virkkuselta voisi kysyä, kuinka monta tuhatta tai kymmentätuhatta vanhusta pitää vielä unohtaa ylilääkittyinä täysiin vaippoihinsa, että olisi hyvä?

Leikkausinto ja talkoista puhuminen vaimenee merkillisesti, kun siirrytään tarkastelemaan parhaiten toimeentulevan väestönosan etuja. Voima-lehden syyskuussa TNS-Gallupilla teettämän kyselytutkimuksen mukaan 52 prosenttia suomalaisista haluaisi Suomeen 3000 euron eläkekaton. Voiman laskelmien mukaan tällä voitaisiin saavuttaa noin 850 miljoonan euron säästöt. Itsenäisyyspuolue on esittänyt eläkekaton käyttöönottoa jo vuosia sitten. Ehdotus on vaiettu kuoliaaksi samalla tavoin kuin Voiman lokakuussa esittämät laskelmat.

Itsenäisyyspuolue on esittänyt myös pääomatulojen verotuksen muuttamista progressiiviseksi, alle 1000 euron kuukausitulojen verovapautta sekä sellaista perustulojärjestelmää, joka rohkaisee toimeliaisuuteen ja turvaa kohtuullisen toimeentulon kaikissa elämäntilanteissa. Ehdotukset ovat edelleen ajankohtaisia.

Nykyisen kriisin ratkaisemiseen on olemassa rakentavia keinoja, mutta yksi puuttuu nykyisiltä vallanpitäjiltä, ja sen mukana kaikki: tahto. Muutoksen aloittaminen on siis kansalaisten käsissä vaaliuurnilla.

Ei kommentteja: