perjantai 15. marraskuuta 2013

EU:n presidentti johtaa harhaan

EU:n presidentti Herman van Rompuy puolusti tuoreessa puheessaan EU:ta ja sen politiikkaa. Tuo ei ole uutinen. Sen sijaan pohdittavaa on presidentin puheen ydinväitteessä: ”Populismi ja nationalismi eivät kykene tarjoamaan vastauksia aikamme haasteisiin”. Van Rompuy siis asetti vaihtoehdoiksi EU:n tai populismin ja / tai nationalismin.

Kun sanoja ei tarkoituksellisesti haluta määritellä, annetaan tilaa monille tulkinnoille. Epämääräisillä käsitteillä voidaan johtaa harhaan syyllistymättä kuitenkaan varsinaiseen valehteluun. Näin kirjoittaa Ari Turunen teoksessaan ”Tosi on! – Valheen, vääristelyn ja vilpin historiaa”.

Ihmisiä hallitaan ja johdetaan myös harhaan sanoilla. Vallassa olevat voivat valita sanankäytön muodoista myös vaikenemisen. Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta.

EU on suurten EU-maiden ja suuryritysten johtama demokratian vastainen suurvaltahanke. EU:n vallalle on olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin rajojen sulkeminen. Euroopan talousaluesopimus (Eta) takaa samat liikkumisen, opiskelun ja kaupankäynnin olosuhteet kuin EU-jäsenyys. Eta-sopimuksessa ovat mm. Norja ja Islanti. Ilman Eta-sopimustakin voidaan Sveitsin tavoin saavuttaa samat olosuhteet.

Populismi ja nationalismi ovat monien korvissa kielteisiä käsitteitä. Kun käsitteellinen keskustelu ei juuri ketään kiinnosta, käsitteiden käyttö leimakirveinä on helppoa.

Intian vapautuminen Britannian monisatavuotisesta taloudellisesta ja poliittisesta riistosta perustui gandhilaiseen nationalismiin. Suomen oman talouden rakentuminen v. 1860 saadun oman rahan avulla ja valmistautuminen valtiolliseen itsenäisyyteen oli eräänlaista nationalismia. Nyt siitä on tehty kirosana, ikään kuin olisi olemassa vain äärinationalismia.

EU:n presidentti johtaa harhaan ja syyllistyy itse moittimaansa populismiin, jota määritellään mm. näin: ”Populismi tavoittelee laajaa kannatusta tarttuvilla iskulauseilla, vaatimalla asioita, joita enemmistö haluaisi, kehumalla ”todellista kansaa” ja pilkkaamalla räikeästi poliittisia vastustajiaan”.

EU:n presidentti on euronationalisti pyrkiessään luomaan eurooppalaista kansakuntaa. Toivoton yritys sinänsä. Eurooppalaista kansaa ei ole näkyvissä. Euroopan rikkaus ja vahvuus on ollut sen kulttuurien ja historian kirjossa.

Vastauksia aikamme haasteisiin tuskin löytyy niistä keinoista, joilla nuo haasteet ja ongelmat on saatu aikaan. Ne on saatu aikaan, kun on ajettu vallan ja pääomien keskittymistä. EU on keskeinen osa ongelmaa.

Vastauksia löytyy toiselta suunnalta. Valtaa on siirrettävä lähemmäs kansalaisia. Mieluiten ihan lähelle, kansanäänestyksillä. Eriarvoisuutta voidaan vähentää paremmalla kansanvallalla.

Euro on katastrofi. Kukin euromaa – jos demokratia toimii, kunkin kansalaiset – ratkaisee milloin suuntaa omalla rahalla tulevaisuuteen.

Vallitseva talousmalli on itse aiheuttamassaan kriisissä. Suomen osalta on tärkeää hankkia takaisin menetettyä toimintavapautta. Itsenäinen lainsäädäntövalta ja talouspolitiikka mahdollistavat omien tarpeiden huomioimisen sekä olosuhteiden mukaiset toimet. Itsenäisyys tekee mahdolliseksi myös aidon kansainvälisen yhteistyön. Alistussuhteet nykyisten kriisien aiheuttajiin on katkaistava.

Ei kommentteja: