keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Kokoomuspolitiikkaa 1930-luvun malliin

Vastakkainasettelun aika on ohi. Näin julisti Kokoomuksen vaalimainos muutama vuosi sitten. Puolue on myös kertonut kuuntelevansa kansaa ja luvannut toivoa.

Vastakkainasettelun päättymistä tai tulevaisuuden toivoa on ollut vaikea nähdä Kokoomuksen käytännön toimissa. Puolue on ollut keskeinen vaikuttaja ja usein hallituspuolue vuoden 1987 jälkeen. Kokoomuksen valtakaudella on Suomessa ajettu alas pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita. Ja luvassa on samaa lääkettä entistä vahvempana.

Puolueen suuri tähti, nykyinen ministeri Alexander Stubb sanoi marraskuussa 2011 ”Minä näen euron oleellisesti darvinistisena valuuttana. Siinä on kysymys eloonjäämistaistelusta. Ja siten kysymys kuuluu pitäisikö poliitikkojen vai markkinoiden määrätä vahvimmat. Minä haluaisin sanoa, että markkinoiden pitäisi.” ”Me tarvitsemme Eurooppaan enemmän kilpailua, liikkuvuutta ja kapitalismia – emme vähemmän.” ”Toistaiseksi Euroopan institutionaalinen ydin ei ole todella toteutunut, mutta tällä kertaa se saattaa olla toteutumassa – markkinoiden toimesta.”

Hedelmistään puu tunnetaan. Kokoomusnuorten tuore ohjelma ei yllätä talousteeseillään. Köyhät halutaan entistä enemmän kyykkyyn. Samanlainen veroprosentti kaikille ja julkisten palvelujen lisäyksityistäminen tarkoittaa käytännössä yhteisvastuuseen perustuvan yhteiskunnan lopullista romuttamista. Köyhimpien apu olisi almujen varassa. Kokoomusnuorten politiikka saisi aikaan tilan, jossa köyhimmät elävät kurjuudessa ja rikkaimmat tiilimuurien ja piikkilanka-aitojen takana.

Yllätys ei ole sekään, että Kokoomusnuoret haluavat Suomen heti Natoon. Suur-Suomea ajaneen Lapuan liikkeen tunnuksissa taannoin poseerannut Kokoomusnuorten puheenjohtaja – joka on myös Kokoomuksen puoluehallituksen jäsen ja Pohjanmaan piirin puheenjohtaja - vetää järjestöä, joka haluaa Suomen itärajalle vastakkain Venäjän ja Naton aseet.

Kokoomusnuoret loisivat uutta yhteiskuntaa. Hädänalaisten pakolaisten vastaanottamisen lopettamisen voi vielä jollakin lailla perustella taloudellisilla syillä, kun inhimillisyydestä ei piitata. Sen sijaan vaatimus avoimen rasismin laillistamisesta sanavapauden nimissä ei liity suoraan talouteen. Ehkä Kokoomusnuorissa on halua laulaa muuallakin kuin omissa kokoontumisissaan 1930-luvun malliin, että ”silmien väliin ryssää ellei se muuten tyssää”.

Kokoomusnuorten teesejä esitellyt puheenjohtaja ei ole tehnyt ohjelmaa yksin. Hänellä on takanaan vahva nuorisojärjestö. Kokoomuksen nuorten liitto sai huhtikuussa 2013 veikkausvoittovaroista 650 000 euron vuosiavustuksen. Nettisivullaan Kokoomusnuoret kertovat, että ”Meidän toiminnassa pääset tapaamaan eturivin poliitikkoja ja talouselämän vaikuttajia, saat suoran vaikutuskanavan päätöksentekijöihin ja voit osallistua valtakunnan parhaisiin bileisiin”.

Kokoomusnuoret tarjoavat suomalaisille bileitä, joihin kaikki eivät ole kutsutut. Kokoomusnuoria kannattaa kuunnella tarkkaan. 1930-luvun kaikujen lisäksi voi samalla kuulla tulevaisuuden Suomen ääniä ellei välttämätöntä politiikan suunnan muutosta tehdä.

Ei kommentteja: