perjantai 23. elokuuta 2013

Suomi tarvitsee oman rahan, keskuspankin ja itsenäisen lainsäädännön

Työpaikkoja häviää ja siirtyy halpojen kustannusten maihin, pääomapako jatkuu ja valtio velkaantuu nopeasti. Vienti ei vedä ja halvat tuontituotteet korvaavat kotimaista tuotantoa. Suomen taloustilanne on vaikea ja pahenemassa.

Yksimielisyys näyttää vallitsevan nykyisten eduskuntapuolueiden kesken siitä, että tarvitaan rakenteellisia muutoksia. Mitä ne sitten ovat? Leikkauksia on luvassa. Eläkeikää halutaan nostaa joko heti tai seuraavien vaalien jälkeen. Opiskeluaikoja halutaan lyhentää. Muutenkin halutaan lisää työntekijöitä työmarkkinoille. Kun pula on ennen muuta työstä ja palkan maksajista, työn tekijöiden lisätarjonta tuskin puutetta korjaa.

Hintakilpailukyvyn heikkenemistä halutaan korjata palkkamaltilla. Euron kalleudesta muihin valuuttoihin nähden ei haluta puhua, koska euroon ei voida vaikuttaa ja vaihtoehto on oman rahan käyttöönotto. Ja siitä varsinkaan ei voi puhua.

Talouden lievää elvyttämistä kannatetaan laajasti. Muutaman sadan miljoonan elvytyspaketista tuskin on suurta apua. Varsinkin kun osa rakennusurakoista menee EU:n kilpailulakien ansiosta ulkomailta toimiville yrityksille.

Talouden suuri linja Suomen osalta tarkoittaa virran mukana menemistä. Valtiojohdon toimet ovat puuteria Suomi-neidon kalpeneville kasvoille. Ilman omaa rahaa ja talouspolitiikkaa Suomi on avuton.

Järkyttävintä Suomen taloustilanteessa on se, että vaihtoehtoisia ratkaisuja ei käsitellä julkisuudessa.

Mukisematta on hyväksytty se mielipuolinen asetelma, että valtiot anovat lainaa kansainvälisiltä sijoittajilta.

Rahan hallinnan tulee kuuluu valtiolle. Rahan ei pidä olla yksityisten pankkien luomaa velkaa vaan valtion tulee luoda itse rahansa. Pankeilta tulee poistaa oikeus velan luomiseen tyhjästä. Rahan luomista pitää valvoa ja kiertävää rahamäärää säädellä verottamalla. Valtion ei siis tule painaa rahaa loputtomiin.

Valtion luomalla rahalla voidaan maksaa kansalaiset tekemään töitä valikoiduille aloille. Näitä ovat esim. terveyden- ja vanhustenhoito, koulutus, poliisi, armeija, palokunnat, posti sekä rautatiet ja muut liikenneväylät.

Pankkeja ei tarvitse kansallistaa, mutta niiden toiminta tulee järkiperäistää. Näin valtion ei enää tarvitse pelastaa pankkeja. Suomi ei tarvitse ulkomaista velkaa, kun sillä on oma raha, keskuspankki ja päätösvalta.

Ennen pitkää on pakko palata perusasioiden ääreen. Suomi tarvitsee oman rahan, keskuspankin ja itsenäisen lainsäädännön.

Ei kommentteja: