perjantai 2. elokuuta 2013

Ellei elvytys eikä kuristaminen auta, pitää tutkia potilas uudelleen

Arvovaltaisilta tahoilta on esitetty, että Suomen talouden ongelmat eivät ratkea elvyttämällä. Elvytyksessä on viitattu mm. homekoulujen ja rappeutuvien teiden korjaamiseen.

Toisaalta on jo näyttöäkin eurokriisissä pidemmälle ehtineistä maista, että valtion menojen voimakas leikkaaminen vain pahentaa taloustilannetta. Ellei elvytys eikä kuristaminen auta, eikö ole luontevaa tutkia potilas uudelleen. Onko jotakin jäänyt huomaamatta? Mistä potilaan huononeva kunto johtuukaan?

Jotain tekemistä on sillä, että Suomi menettää verokierron vuoksi joidenkin arvioiden mukaan jo 13 000 miljoonaa euroa vuodessa. Yhä useammat eri maissa toimivat yritykset kierrättävät voittonsa ulos maasta veroja maksamatta. Tätä suuntausta on nykyinen hallitus toimillaan nopeuttanut. Todisteet tästä löytyvät hallitusneuvottelujen harmaan talouden alatyöryhmän raportista.

EU-Suomella ei ole omaa rahaa eikä itsenäistä talouspolitiikkaa. Tämä estää omaehtoisen yhteiskuntapolitiikan. Näissä oloissa ei todellisuudessa ole itsenäistä työllisyys- eikä sosiaalipolitiikkaa. EU päättää myös kauppapolitiikasta, maatalouspolitiikasta ja aluepolitiikasta.

Suomi maksaa valtion velasta korkoja kansainvälisille pankeille ja sijoittajille yli 2000 miljoonaa euroa vuodessa. Itsenäinen Suomi, jolla on oma raha, voi lainata omalta keskuspankiltaan ja maksaa korot sisäisesti.

EU-jäsenyyden ja euron hyväksyjät puhuvat rakenteellisten uudistusten tarpeesta. Harva kertoo mitä nämä rakenteelliset uudistukset olisivat. Ne tarkoittavat ainakin sitä, että terveydenhoitoa, koulutusta ja sosiaaliturvaa leikataan. Peruspalveluja yksityistetään ja jäljellä olevaa valtion ja kuntien omaisuutta myydään. Näillä toimin ajetaan maata yhä suurempaan ahdinkoon ja lisätään eriarvoisuutta.

Mitä pikemmin kansalaiset nousevat vaatimaan politiikan suunnan muuttamista, sitä vähemmillä vaurioilla selvitään.

Tarvitaan tasapainoa ihmisten välille, siis oikeudenmukaisuutta. Tarvitaan taloutta, joka palvelee ihmisiä. Tarvitaan toimivaa kansanvaltaa, joka mahdollistaa kansalaisten osallistumisen päätöksentekoon sitovilla kansanäänestyksillä. Ja tarvitaan tasapainoa ihmisen tarpeiden ja luonnon kestokyvyn välille.

Mitä tulee homekoulujen ja rappeutuvien teiden korjaamiseen, ne on järkevää korjata riippumatta siitä, mikä vaikutus sillä on julkiseen talouteen. Tuskin kukaan täysjärkinen antaa oman asuntonsa homehtua vedoten siihen, että korjaaminen ei paranna rahapulaa.

Ei kommentteja: