torstai 11. heinäkuuta 2013

Eurosta voi erota eduskunnan päätöksellä

Ilkka-lehti on mielestäni kehittynyt viime vuosina hyvään suuntaan. Lehti on tarttunut rohkeasti päivänpolttaviin kipeisiinkin kysymyksiin ja antanut tilaa erilaisille näkemyksille. Se on palvellut lukijakuntaansa ja samalla luonut mahdollisuuksia entistä avoimemmalle kansalaiskeskustelulle. Ja kuten on sanottu, demokratia syntyy keskustelusta.

Tähän myönteiseen kehitykseen nähden oli pettymys nähdä lehdessä yksi riman alitus. Ilkan pienempi pääkirjoitus väitti 1.7., että "Avioliittoa euroon ei voi purkaa". Voidaan toki väittää, että Suomen eroaminen eurosta olisi huono ratkaisu. Tuollainen väite kaipaa perusteluja, joiden tulee olla jotain muuta kuin pelottelua tyyliin "eurosta eroamisen poliittinen hinta olisi hirveä". Ilkka kirjoitti, että "Euroa ei voi perua. Se on avioliitto, joka voidaan solmia, muttei purkaa". Tuo on kauniisti sanottuna paikkansa pitämätön väite.

On päivän selvää, että eurosta voidaan erota. Suomi voi sen tehdä eduskunnan päätöksellä. Mitään sakkomaksuja ei EU:lle tarvitse maksaa. Kaikki tämä pätee myös koko unionista eroamiseen.

Ilkan pääkirjoitus päättyi 1.7. "Lisäksi se (euro) on poliittinen valinta jolla ryhmitytään enemmän Brysselin kuin Moskovan ympärille". Tämä on jo aika paljastavaa. Onko todellakin niin, että me suomalaiset emme kykene seisomaan omilla jaloillamme, vaan aina on nojattava johonkin suurvaltaan tai sellaiseksi pyrkivään?

Paasikiven ja Kekkosen nimiä kantanut puolueettomuuspolitiikka hylättiin, kun EU-jäsenyys hyväksyttiin. Mahdollisuus ja tarve puolueettomuuspolitiikkaan on kuitenkin edelleen olemassa.

Suurvaltojen ristiriitojen ulkopuolella pysyminen on Suomen turvallisuuden kannalta kestävämpi ratkaisu kuin ryhmittyminen Brysselin tai Moskovan ympärille. Suomen maantieteellinen asema ei muutu miksikään, vaikka kuinka olisimme "menossa Eurooppaan".

Suomi on EU:n jäsenenä ja eurossa alistussuhteessa politiikkaan, jota ohjaavat suuret EU-maat ja suuryritysten lobbarit. Suomella on toki noin yhden prosentin äänivalta EU:ssa. Tämän politiikan tuloksena on kasvava eriarvoisuus ihmisten ja alueiden välillä. Olemme menossa kohti vakavaa yhteiskunnallista törmäystä. Suunnan muuttaminen vaatii itsenäisen lainsäädäntövallan palauttamista, omaa rahaa, keskuspankkia ja talouspolitiikkaa. Ensin on päästävä eroon eurosta.

EU:n suuntaa ei suomalaisin voimin voida muuttaa. Suomen suunta sen sijaan on kansalaisten omissa käsissä. Nykysuuntaukseen alistuminen johtaa samaan kuin sen hyväksyminen. Muutos tulee vain tekemällä.

Ei kommentteja: